Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vuokraturva: Pääkaupunkiseudulla vuokrien kipuraja on tullut vastaan

Asuinhuoneistojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa keskimäärin 2,7 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuokrien nousutahti hidastui, sillä vuonna 2009 asuinhuoneistojen vuokrat nousivat keskimäärin 4,0 prosenttia. Vuokraturva arvioi, että pääkaupunkiseudulla vuokrien kipuraja on tullut vastaan.

Kerrostalo heijastuu ikkunoista.
Kerrostalo heijastuu mosaiikkimaisena vastapäisen talon moniruutuikkunasta. Kuva: Mika Kanerva
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuonna vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kohosivat koko maassa noin 2,6 prosenttia ja arava-asuntojen 2,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan Jyväskylässä vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat 4,7 prosenttia ja Lahdessa 4,4 prosenttia.

Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,6 prosenttia. Naapurikunnista Espoossa vuokrat nousivat 3,3 prosenttia ja Vantaalla 0,6 prosenttia. Sen sijaan Kuopiossa vuokrat laskivat 1,0 prosenttia.

- 15 viime vuoden aikana pääkaupunkiseudun vuokrataso on ottanut kaulaa muuhun Suomeen. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että pääkaupunkiseudulla vuokrien kipuraja on tullut vastaan, eivätkä vuokrat siksi nousseet muuta maata nopeammin, sanoo Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Koko maassa keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli 10,40 euroa neliöltä koko maassa. Arava-asuntojen keskineliövuokra oli puolestaan 9,28 euroa.

Tilastokeskuksen vuokratilastossa on mukana noin 242 000 vuokra-asuntoa.

Asunnosta huonompi tuotto

Metsolan mukaan Suomessa on noin neljännesmiljoona yksityishenkilöiden omistamaa vuokra-asuntoa.

- Koska asuntojen hinnat ovat nousseet nopeammin kuin vuokrat, asunnoista saatu tuotto on ollut vaatimaton. Esimerkiksi Helsingissä yksiöstä saatu vuokratuotto on ollut noin kolme prosenttia eli lähellä inflaatiota, Metsola sanoo.

Vaatimaton vuokratuotto yhdistettynä asuntojen peruskorjauskustannuksiin saattaa Metsolan mukaan innostaa yksityishenkilöt myymään sijoitusasuntonsa pois eli toisin sanoen markkinoilla olevien vuokra-asuntojen määrä vähenisi.

Suosittelemme