Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Uusi sakkolaki lisäsi rikollisuutta

Sakkolainsäädännön uudistaminen on lisännyt rikollisuutta ja sakkomaksujen laiminlyöntejä. Lain muutoksen jälkeen esimerkiksi myymälävarkaudet ovat lisääntyneet, ja valtio on menettänyt sakkotuloja kymmenisen miljoonaa parissa vuodessa, Oikeusrekisterikeskuksesta ja Kaupan Liitosta kerrotaan YLE Uutisille.

Liikennepoliisi pysäyttää auton.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Uuden lain vuoksi kaikkia sakkoja ei voi enää muuntaa vankeudeksi, vaikka sakot jättäisi maksamatta. Sakkoja kirjoitetaan suomalaisille lähes entiseen tahtiin ja useimmat ne kiltisti maksavatkin.

Sakkojen laiminlyönti on kuitenkin yleistynyt sen jälkeen, kun osasta poliisin kirjoittamia sakkoja tuli sellaisia, että niitä ei voi muuntaa vankeudeksi, vaikka sakot jättäisi maksamatta. Vuoden 2008 lopussa voimaan tuleen muutoksen myötä maksumoraali näyttää löystyneen ja sakkoja jätetään maksamatta.

- Joillakin henkilöillä tieto muuntokelvottomuudesta voi vaikuttaa maksuhalukkuuteen, apulaisjohtaja Leena Silvennoinen Oikeusrekisterikeskuksesta arvioi.

Jopa kymmenen miljoonan menetykset

Maksujen laiminlyönti näyttäisi lisääntyneen parin prosentin vuosivauhtia. YLE Uutisten Oikeusrekisterikeskukselta pyytämän laskelman perusteella valtio on menettänyt sakkotuloja jopa kymmenisen miljoonaa parissa vuodessa. Vaikka maksumoraalin suunta näyttää selvältä, Oikeusrekisterikeskuksessa lakia ei sudeksi leimata.

- Laki on ollut voimassa vasta pari vuotta, niin kovin suuria johtopäätöksiä ei oikein vielä uskaltaisi tehdä, Silvennoinen puntaroi.

Myös rikollisuus ja välinpitämättömyys näyttää lisääntyneen. Esimerkiksi myymälävarkaudet ovat yleistyneet selvästi. Pelkästään varkauksista koituu kaupan alalle 500 miljoonan kustannukset vuodessa.

- Kaupan alalle menetyksiä tulee paitsi varkauksien kautta myös henkilöstön pahoinvointina ja poissaoloina, Kaupan Liiton asiamies Matti Räisänen tuskailee.

Säästöjä vankeinhoidon puolelta

Vaikka Oikeusrekisterikeskuksessa ei sakkolain lieventämistä moitita, uudistuksen ongelmat myönnetään.

- Ehkä jotain korvaavaa velvoitetta maksamattomien sakkojen tilalle pitäisi pohtia, Oikeusrekisterikeskuksen apulaisjohtaja Leena Silvennoinen sanoo.

Säästöjä uudistuksen on odotettu tuovan vankeinhoidon puolelta. Laki on vähentänyt vankilavuorokausien määrää - ja säästöjä ajan myötä kuulemma tuleekin.

- Kyllä tämä uudistus on edennyt odotusten mukaisesti, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo.

Rikollisuuden lisääntyminen ja maksumoraalin löystyminen synnyttänevät vaalien alla kiivaan keskustelun siitä, pitäisikö lakia muuttaa takaisin siihen suuntaan, että maksamattomat sakot voitaisiin jälleen muuttaa vankeudeksi.

Suosittelemme