Hyppää sisältöön

Toulousen jälkipyykki alkoi

Toulousen asemiehen kuoltua Ranskassa on alkanut jälkipyykki siitä, miksi Ranskan viranomaiset eivät kyenneet estämään miehen kolmea iskua, joissa hän ampui seitsemän ihmistä. 23-vuotias Mohamed Merah kuoli poliisien tulituksessa rynnättyään ampuen ulos asunnostaan, jossa häntä oli piiritetty miltei puolitoista vuorokautta.

Toimittajia, poliiseja ja pelastushenkilöstöä piiritysrenkaan reunalla 22. maaliskuuta. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Ranskan sisäinen tiedustelupalvelu oli selvillä sekä Mohamed Merahin että hänen veljensä islamistisista aatteista. Merahilla oli myös ollut toista kymmentä rikostuomiota, joista osa oli langetettu väkivaltarikoksista. Hänen tiedettiin lisäksi käyneen Pakistanissa ja Afganistanissa saadakseen terroristikoulutusta.

Ulkoministeri Alain Juppén mukaan turvallisuuskoneiston epäonnistumisesta ei ole näyttöä. Hän sanoi, että Merahia seurattiin ja tiedustelupalvelu oli vastikään kuulustellut häntä. Syytä pikkurikollisena pidetyn miehen erikoistarkkailuun ei kuitenkaan ilmeisesti nähty.

Poliisi on aloittanut tutkimukset siitä, toimiko Merah yksin, kun hänen epäillään ampuneen kolme juutalaiskoulun oppilasta ja yhden opettajan sekä kolme sotilasta. Keskiviikkona viranomaiset kertoivat löytäneensä räjähteitä Merahin veljen autosta. Veli on pidätettynä.

Syöksyi ikkunasta kuolemaan

Merah kuoli päähän ammuttuun luotiin pyrkiessään ulos poliisien piirityksestä torstaina keskipäivällä. Hän oli ollut 32 tunnin ajan linnoittautuneena kerrostaloasuntoonsa Toulousen esikaupunkialueella.

Merahin kanssa keskusteltiin pitkään, ja hän lupasi antautua. Neuvotteluyhteys oli kuitenkin katkennut 12 tuntia ennen kuin poliisi teki rynnäkön asuntoon, jonka kylpyhuoneeseen Merah oli piiloutunut. Merah hyppäsi ikkunasta tulittaen poliiseja käsiaseella, jolloin poliisi ampui hänet. Myös kaksi poliisia haavoittui.

Kun Merah vielä puhui poliisille, hänen viimeisiä viestejään oli, ettei hän aikonut jäädä kiinni elävänä ja joutua vankilaan, vaan halusi kuolla kuin uskonsotilas.

Suosittelemme sinulle