Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vuoden pakolaisnainen on vapaaehtoistyön sankari

Vuoden pakolaisnainen on 36-vuotias erikoissairaanhoitaja Saido Mohamed. Somaliasta vuonna 1992 Suomeen tullut Mohamed palkitaan tekemänsä runsaan vapaaehtoistyön vuoksi.

Vuoden pakolaisnainen 2011, Saido Mohamed
Kuva: Eva-Liisa Orupöld
Avaa Yle-sovelluksessa

Saido Mohamedin saavutukset ja taitava liikkuminen kulttuurien välillä innoittaa ja rohkaisee nuoria, jotka tahtovat säilyttää moninaisen etnisen identiteettinsä ja samalla aidosti liittyä osaksi suomalaista yhteiskuntaa, toteaa Pakolaisavun hallitus perusteluissaan.

Mohamed on toiminut vapaaehtoisena muun muassa Somaliliitossa, etsivää nuorisotyötä tekevässä Kanava Nuoriso ry:ssä, kodin ulkopuolelle sijoitettujen nuorten tukihenkilönä ja kulttuuritulkkina, Suomen Somalia-verkoston varapuheenjohtajana ja kehitysyhteistyötä tekevässä Sahed ry:ssä.

- Haluan tuoda ihmisten tietoisuuteen sen suuren määrän eri lähtökohdista tulevia nuoria miehiä ja naisia, jotka tekevät tärkeätä työtä eri kulttuuritaustaisten nuorten parissa ruohonjuuritasolla. Tässä maassa on niin paljon ihmisiä, joiden ääni ei tällä hetkellä tule kuuluviin, sanoo Saido Mohamed.

Sota muutti elämän suunnan

Saido Mohamed syntyi vuonna 1974 ja eli lapsuutensa keskiluokkaisessa perheessä Mogadishussa, Somaliassa. Sota muutti kaiken.

- Sieltä oli lähdettävä heti - elimme ihan taistelujen keskipisteessä. Koska kotimme oli presidentinpalatsin vieressä, meidän oli pikaisesti lähdettävä pois.

Aluksi Saido Mohamed asui perheineen ja sukunsa kanssa Somalian maaseudulla. Kun sielläkään ei ollut enää turvallista elää, jatkoivat 16-vuotias Mohamed ja hänen veljensä matkaa Keniaan tätinsä luo.

Matka päättyi vuonna 1992 Hämeenlinnaan sisaren luo.

Ammattina tyttöjen ja naisten auttaminen

Saido Mohamed valmistui vuonna 2001 Mikkelin ammattikorkeakoulusta, jonka jälkeen hän on työskennellyt erikoissairaanhoitajana Helsingissä.

Kun Ihmisoikeusliiton tyttöjen ja naisten ympärileikkauksien ennaltaehkäisyyn keskittyvä KokoNainen-projekti käynnistettiin Suomessa vuonna 2002, Saido Mohamed toimi projektissa vapaaehtoisyöntekijänä.

Projektin tavoitteena on välittää viesti ympärileikkauksen haitoista yhteisöihin ja vaikuttaa näin asenteisiin, jotta tyttöjen ympärileikkauksesta luovuttaisiin. Vuodesta 2004 Saido Mohamed on työskennellyt asiantuntijana KokoNainen-projektissa.

Suosittelemme