Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Kemiallinen sodankäynti oli tuttua jo tuhansia vuosia sitten

Lähi-idästä on löytynyt maailman vanhimmat tunnetut todisteet kemiallisesta sodankäynnistä. Aiemmin siitä on ollut vain kirjallista tietoa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Miltei 2 000 vuotta sitten nykyisen Syyrian alueella kaatuneiden19 roomalaisen sotilaan kuolinsyyksi on osoittautunut Persian armeijan ansa. Sen vuoksi Dura-Europosin kaupunkia puolustaneet roomalaiset jäivät myrkkykaasupilveen.

Sotilaat löytyivät kuolleina tunnelista, jonne persialaiset lietsoivat rikki- ja bitumipilven. Myös yksi persialainen sotilas oli tuupertunut tunneliin. Leicesterin yliopiston arkeologi Simon James arvelee hänen voineen olla nuotion sytyttäjä, joka ei ehtinyt paeta savua.

Sotatapahtumien nopeudesta kertoo se, ettei kaatuneiden sotilaiden ruumiita ollut ehditty riisua arvoesineistä. Heillä oli löydettäessä edelleen sekä aseensa että haarniskansa. Heidän taskuistaan löytyivät myös viimeisenä palkkapäivänä saadut rahat.

Sotilaat löydettiin jo 1930-luvulla, mutta heidän oletettiin kuolleen aseellisessa taistelussa. James teki oman tulkintansa edeltäjiensä muistiinpanoista, sillä tunneli on täytetty kauan sitten ja ruumiit lienevät sen uumenissa.

Kirjallisten lähteiden perusteella on tiedetty ennenkin, että kemiallinen sodankäynti oli tuttua jo ennen ajanlaskumme alkua. Yksi vanhimmista tunnetuista tapauksista on 2 200 vuotta sitten käyty taistelu, jossa kreikkalaiset polttivat kananhöyheniä tukehduttaakseen roomalaiset valloittajat tunneliin.

Jamesin tutkimuksista kertoo verkkolehti Live Science.

Suosittelemme sinulle