Hyppää sisältöön

YK tutkituttaa palestiinalaisalueiden juutalaisasutuksen

YK:n ihmisoikeusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jonka perusteella YK tutkii ensi kertaa, rikkovatko palestiinalaisalueille rakennut juutalaissiirtokunnat palestiinalaisten oikeuksia.

Osittain valmis Israelin rakentama turva-aita laaksossa näkyvän Gilon siirtokunnan ja Walajen palestiinalaiskylän välissä Jerusalemin eteläpuolella tammikuussa 2011. Kuva: Jim Hollander / EPA

Päätöslauselman mukaan YK:n ihmisoikeusneuvosto lähettää riippumattoman kansainvälisen ryhmän selvittämään siirtokuntien vaikutuksia palestiinalaisten kansalais- ja kulttuurioikeuksiin sekä poliittisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin oikeuksiin.

Israelia arvostellaan juutalaissiirtokuntien sallimisesta ja jopa laajentamisesta miehitetyillä alueilla, vaikka se kielletään kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Länsirannalla on yli 310 000 ja Itä-Jerusalemissa 200 000 siirtokuntalaista.

Päätöslauselman mukaan siirtokunnat haittaavat rauhanprosessia ja uhkaavat kahden valtion ratkaisua nakertamalla pohjaa alueellisesti yhtenäiseltä palestiinalaisvaltiolta.

Vain Yhdysvallat vastusti

Israelia myös kehotetaan ryhtymään viipymättä toimiin, joilla estettäisiin väkivaltaisuudet siirtokuntien yhteydessä. Toimenpiteeksi esitetään muun muassa siirtokuntalaisten aseiden takavarikoimista.

Israelin päätös siirtokuntien laajentamisesta on aiheuttanut jo aiemmin paljon kansainvälistä kritiikkiä. YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay sanoi tällä viikolla, että siirtokunnat ovat keskeinen tekijä Lähi-idän ongelmavyyhdissä.

Päätöksen puolesta äänesti 36 valtiota. Vastaan äänesti vain Yhdysvallat. Kymmenen maata pidättäytyi äänestämästä.

YK:n Geneven-toimistossa kokoontuva YK:n ihmisoikeuskomissio on 47 valtion hallitusten välinen elin, jonka tehtäväksi on kirjattu ihmisoikeuksien edistäminen kaikkialla maailmassa. Jäsenmaat valitaan YK:n yleiskokouksessa kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Suosittelemme sinulle