Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vuodet eivät veljeksiä: jäätalvi jäi lyhyeksi

Jäätalvi on tänä vuonna peräti kolme ja puoli kuukautta viime talvea lyhyempi. Kokkolan satamassa liikennerajoitukset astuivat voimaan 30. päivä tammikuuta, pari kuukautta myöhemmin kuin edellistalvena. Tämän hetken jäätilanne vastaa vuoden 2011 toukokuun toisen viikon tilannetta.

Kuvassa näkymä Ykspihlajan satamasta, laituria, taustalla rahtilaiva.
Kuva: YLE / Kalle Niskala
Avaa Yle-sovelluksessa

Jäärajoitukset postunevat pääsiäiseen mennessä viikon sisällä, puolitoista kuukautta viime vuotta aiemmin. Rajoitusten poistuminen mahdollistaa isompien laivojen liikennöinnin.

Helppo jäätalvi on osaltaan vauhdittanut liikennettä myös Kalajoella, kertoo satamajohtaja Esa Anttio.

- Rahjan sataman liikenne on kasvanut noin 60 prosenttia tammi-helmikuussa. Suurin syy on tietenkin se, että vuosi sitten Egyptin ja Pohjois-Afrikan kriisin takia liikenne oli sinne rauhallista. Mutta kyllä helppo jäätalvi vaikuttanut myös.

Ankarina jäätalvina pienimmät satamat kärsivät ensimmäisinä.

- Kun jääolosuhteet ovat ankarat, niin jäänmurtajat joutuvat jonkin verran priorisoimaan sitä, minne avustusta annetaan. Se ei ole kuitenkaan kovin merkittävästi vaikuttanut meidän liikenteeseen.

Viime vuonna jääolosuhteet olivat laivoille poikkeuksellisen hankalat. Tämän hetken jäätilanne vastaa toukokuun toisen viikon tilannetta viime vuonna.

Suosittelemme sinulle