Hyppää sisältöön

Manhattanin morsiamet maksavat eniten häistään

New York on Yhdysvaltain kallein kaupunki mennä naimisiin. Newyorkilaishäät maksavat keskimäärin vajaat 66 000 dollaria eli noin 50 000 euroa. Alueelliset erot amerikkalaishäissä ovat kuitenkin suuret: keskimäärin koko Yhdysvalloissa häihin kuluu noin 27 000 dollaria eli noin 20 000 euroa.

Patricia Davalos sovitti morsiuspukua ystäviensä kanssa vaateliikkeessä New Yorkissa kesäkuussa 2011. Kuva: Justin Lane / EPA

Toiseksi kallein amerikkalaiskaupungeista häiden suhteen on Chicago, jossa parin suuren päivän kustannukset ovat noin 53 000 dollaria eli 40 000 euroa. Halvimmat häät puolestaan tanssitaan Länsi-Virginian osavaltiossa noin 14 000 dollarilla eli noin 10 500 eurolla.

Häiden hinta on nousussa ensi kerran sitten vuoden 2008. Yksi viidestä hääparista kulutti viime vuonna häihinsä enemmän kun 30 000 dollaria ja reilu kymmenesosa enemmän kuin 40 000 dollaria.

Häiden kokonaishintaan laskettiin hääpaikan vuokra ja tarjoilut, hääsuunnittelija, bändi ja dj, kukat, valokuvaaja ja videokuvaaja, puvut, kakku, vihkiseremoniapaikan vuokra, kutsut, kuljetukset, harjoituspäivällinen ja kihlasormus. Sen sijaan kuherruskuukauden hintaa kuluihin ei ole sisällytetty.

Hääpukuihin morsiamet käyttivät tonnin verran. Hääpaikkaan tarjoiluineen kuluu yleensä noin puolet hääbudjetista. Vierasta kohden tarjoilut maksavat keskimäärin hieman vajaat 200 dollaria (150 euroa). Vieraita juhlissa on ollut noin 140.

Morsianten keski-ikä on 29 vuotta ja pari on ollut kihloissa noin 14 kuukautta ennen häitä, selvisi kyselystä. Häitä suunnitellaan usein noin vuosi. Kuitenkin noin yksi kuudesta morsiamesta on suunnitellut häitään jo ennen kuin sulhanen on edes kosinut.

Syyskuu on hääkuu

Suosituin hääkuukausi Yhdysvalloissa on syyskuu ja teemaväreistä suosituimmat sininen, violetti ja vihreä. Perinteinen hääkakku pitää pintansa, mutta yhä useampi morsian korvaa sen kuppikakkuja tarjoamalla.

Ruokatarjoiluissa alaa ovat valtaamassa paikan päällä ruokaa valmistavat kokit, joilta vieraat voivat itse valita ruokiaan. Myös sommelierien ohjaamat viininmaistelut ja sushikokit ovat löytäneet tiensä amerikkalaishäihin.

Uusin "must" on henkilökohtainen häänettisivu, jollainen on jo noin 70 prosentilla morsiuspareista.

Häiden hintoja ovat tutkineet hääsivustot theknot.com ja weddingchannel.com. Kyselyihin on vastannut noin 18 000 viime vuoden amerikkalaismorsianta.

Suosittelemme sinulle