Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Influenssaviruksen salat selvisivät - toiset sairaalaan, toisille lievä tauti

Tutkijat ovat saaneet selvitettyä, miksi sama influenssavirus nujertaa toiset lähes sairaalakuntoon kun toiset saavat vain lievän taudin. Sekä hiiren että ihmisen perimästä on löytynyt geenimuutos, joka vaikuttaa influenssavirukseen.

Henkilö niistää nenäänsä.
Kuva: Arja Lento / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Wellcome Trust Sanger instituutin, Massachusetts General Hospitalin ja Suomen molekyylilääketieteen FIMMin tutkijat havaitsivat, että geenimuunnos vaikuttaa influenssaviruksen lisääntymiskykyyn ja sitä kautta taudin vakavuuteen ja kestoon.

Tutkimuksessa huomattiin, että niiltä hiiriltä, joilta oli poistettu tietty geeni, influenssavirus johti vaikeampaan tautiin kuin villityypin hiirillä. Influenssavirus lisääntyi tehokkaammin ja pidempään poistogeenisten hiirten hengityselimistöissä.

Saman geenin muunnos toimii virheellisesti noin 7 prosentilla ihmisväestöstä. Pieni osa, 0,3 prosenttia, kantaa elimistössään geenimuotoa, joka on periytynyt sekä äidiltä että isältä, jolloin elimistö ei tuota lainkaan virukselta suojaavaa proteiinia.

Tutkijat havaitsivat, että harvinainen geenimuunnos esiintyi paljon yleisemmin potilaissa, jotka olivat joutuneet sairaalaan influenssan vuoksi.

- Työn yksi keskeinen löydös on, että opimme askel askeleelta ymmärtämään, miten oman perimämme ja virusten välinen vuoropuhelu vaikuttaa sairastumisriskiin ja taudin vakavuuteen, sanoo professori Aarno Palotie Suomen molekyylilääketieteen instituutista.

Tulokset on julkaistu Nature-lehden onlineversiossa.

Suosittelemme sinulle