Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Hopijast on silat minun varsani eessä

Hilja Gröfors, Valtteri Bruun ja Kiureli Sammallahti on kova kolmikko. Laulaja, kitaristi ja haitaristi ottavat yleisönsä kaiholla ja kaipauksella. Oulun musiikkijuhlien päätösklubilla mustalaismusiikin ykköstähteä oli kuulemassa vain satakunta kiinnostunutta. Se ei tahtia haitannut.

Hilja Grönfors ja Valtteri Bruun.
Kuva: Reijo Lähteenmäki / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen romanimusiikin tämän päivän tulkki Hilja Gröfors ammentaa laulujensa tarinat lapsuuden kiertolaiselämästä ja leireillä viettämistään öistä. Näitä lauluja ja tarinoita on kertynyt jo kosolti ja kahdelle levyllekin niitä on jo tallennettu.

Oulun musiikkijuhlien klubi-illassa Hilja Grönfors valloitti yleisönsä. Vaikka laulut ovat pitkälle suruista tehtyjä pilkahtaa laulujen sanoista myös huumori. "Kun kyllähän minun hevoseni jatsia vain tanssii ja itte osaan komijasti laulaa", kerrotaan laulussa Isä Vanha.

Viherijäisen niityn poikki keinutuoli oli tuotu

Grönforsin mielestä valtaväestölläkin olisi opittavaa romaneilta. Ihmisten ja erityisesti vanhojen ihmisten kunnioitus juurrutetaan lapsiin pienestä pitäen. Tietoahan löytää, mutta jos sydämen sivistys puuttuu, sitä ei saa mistään.

Romanimusiikki ei ole Suomessa sitä miksi sitä unkarilaisen musiikin myötä on vuosien varrella luuloteltu. Enemmän se lähenee intialaista musiikkia tai slaavilaista poljentoa. U-Tubesta sitä ei opita.

Grönfors nimitettiin Mestarikansanlaulajaksi Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla v. 2005 ja hänet on palkittu Etno-Emmalla v. 2008 vuoden parhaasta etnomusiikkilevystä. Uusin levy Kai tu džaha ei jää huonommaksi.

Juomari ja saamari sen pojan olla täytyy

Oulun musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Niko Kumpuvaaran pesti päättyi lauantai-illan klubilla. Pipoa on nostettava ja monipuolisuudesta miestä on kiitettävä.

Kumpuvaaran tilalle tuleva viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto joutuu astumaan suuriin saappaisiin. Kumpuvaaran aikana Musiikkijuhlien musiikki on ollut rohkean erilaista. Sen soisi edelleen jatkuvan.

Oulun Musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi vuosille 2013-2014 on valittu Jaakko Kuusisto, joka on tullut oululaisille tutuksi Oulu Sinfonian päävierailijana. Kuusisto on toiminut vuodesta 1999 Sinfonia Lahden konserttimestarina sekä Tuusulanjärven kamarimusiikin taiteellisena johtajana vuosina 1999-2006.

Keväällä 2013 Kuusisto käynnistää mestarikurssitoiminnan, joka toteutetaan yhteistyössä Oulun seudun ammattikorkeakoulun kanssa. Mestarikurssit on suunnattu sekä klassisen musiikin että rytmimusiikin opiskelijoille. Kurssien ohjaajina toimivat kansalliset ja kansainväliset huippumuusikot.

Suosittelemme sinulle