Hyppää sisältöön

Lasta ei voi testamentata - huoltajatoiveen kylläkin

Yhä useampi vanhempi harkitsee nykyisin niin sanotun huoltajuustestamentin tekemistä. Testamentin avulla vanhemmat voivat esittää toiveensa lasten tulevaisuudesta huoltajien kuoltua.

Kuva: Derrick Frilund / Yle
Sannimari Lehtilä

Turkulainen asianajaja ja varatuomari Marjo Valtonen kertoo, että huoltajuustestamentteja tehdään nyt enemmän kuin aikaisemmin. Syynä on hänen mukaansa lisääntynyt yksinhuoltajien määrä.

- Erityisen kiinnostuneita asiasta ovat viime aikoina olleet nimenomaan yksinhuoltajat. On ymmärrettävää, että he haluavat kirjata paperille toiveensa siitä, miten oman lapsen huoltajuus tulisi heidän mielestään järjestää heidän kuoltuaan, Valtonen sanoo.

Huoltajuustestamentti kansankieltä

Valtonen sanoo, että termi huoltajuustestamentti on kansankieltä.

- Lasta ei voi tietenkään testamentata tavaran lailla. Silti tällainen termi on tullut käyttöön.

Laki ei siis varsinaisesti tunne huoltajuustestamenttia, mutta Valtonen vakuuttaa, että sellainen voidaan tehdä ja se otetaan huomioon lasten huollon arvioinnissa huoltajan tai huoltajien kuoltua odottamatta.

- Viranomaisten tehtävänä on tarkastella lapsen etua tilanteessa, jossa hän on jäänyt ilman huoltajaa. Huoltajuustestamentissa voidaan kertoa asioita lapsen arjesta ja tuoda esiin oma kanta siitä, missä lapsen olisi edesmenneen huoltajan mielestä paras kasvaa ja kehittyä. Testamentti voi antaa sosiaaliviranomaisille tärkeää tietoa lapsen arjesta ja hänelle tärkeistä ihmisistä, Valtonen sanoo.

Tekemiseen suositellaan ammattiapua

Moni on tehnyt huoltajuustestamentin ilman lakimiesten apua uskoen, ettei sen tekemisessä tarvitse olla niin turhan tarkka.

- Netissä on useampikin huoltajuustestamenttimalli, mutta kukaan ei siellä neuvo, millainen malli sopii mihinkin tilanteeseen. Sanoisin, että 200-300 euron sijoitus tässä kohtaa asiantuntija-apuun ei ole suuri sijoitus. Menetykset voivat olla suuria, jos papereita ei ole tehty oikein, Valtonen huomauttaa.

Hän kehottaa erityisesti yksinhuoltajia pohtimaan, josko ikäviin ja yllättäviin elämäntilanteisiin kannattaisi vaikuttaa muutenkin kuin huoltajuustestamentilla.

- Kannattaako kaikkea jättää huoltajuustestamentin ja siinä lausutun toiveen varaan? Esimerkiksi avoliitoissa elävien yksinhuoltajien kannattaisi pohtia, että olisiko paikallaan hakea puolisolle omien lasten oheishuoltajuutta. Tällöin lasten huoltajuusasiat saattaisivat olla astetta helpompia varsinaisen huoltajan kuollessa, hän opastaa.

Suosittelemme sinulle