Hyppää sisältöön

Ydinvoimalat vastatuulessa Euroopassa

Saksalaiset ydinvoimayhtiöt ovat lakkauttaneet hankkeensa rakentaa uusia ydinvoimaloita Britanniaan. Myös Bulgariassa on haudattu lopullisesti suunnitelmat ydinvoimalan rakentamisesta.

Juuri käyttöönotettuja käytetyn ydinpolttoaineen varastointisäiliöitä Kozloduyn ydinvoimalassa toukokuussa 2011. Kuva: Vassil Donev / EPA

Saksalaiset ydinvoimajätit E.On ja RWE ilmoittivat torstaina luopuvansa Horizon-yhteisyrityksestään. Horizon oli perustettu hallinnoimaan valtavaa ydinvoimaloiden rakennushanketta, jonka tarkoituksena oli rakentaa ydinvoimaa aina 6 000 megawatin tehoa varten.

Horizonille yritetään nyt löytää ostaja. Yhtiön sanotaan olevan hyvässä kunnossa.

E.On ja RWE perustelevat päätöstään monilla tekijöillä. Ydinvoiman rakentamiskulut ovat viime aikoina olleet rajussa nousussa. Samaan aikaan globaali talous on ollut vaikeuksissa, mikä on saanut yrittäjät välttämään suuria hankkeita, joissa paljon rahaa sijoitetaan samaan kohteeseen. Ydinvoimahankkeet ovat tyypillisesti tällaisia. Lisäksi Saksan päätös luopua ydinvoimasta on saanut yhtiöt harkitsemaan strategiaansa.

RWE kertoo, että yhtiö ei ole investoinut Horizon-hankkeeseen kovin suuria rahoja. Kyse on silti sadoista miljoonista euroista.

Britannian hallitukselle saksalaisyhtiöiden päätös on kiusallinen. Hallitus on suunnitellut, että ydinvoima olisi entistä tärkeämmässä roolissa maan energiantuotannossa vuoteen 2025 mennessä. Saksalaisten vetäydyttyä ydinrakentamista jatkaa Britanniassa ranskalainen EDF ja sen pienempi kumppani Centrica.

Bulgarian ydinhanke hylättiin

Bulgarian hallitus on lopullisesti hylännyt hankkeen Belenen ydinvoimalan rakentamiseksi. Pääministeri Boiko Borissovin mukaan hanke hylätään nousevien kustannusten vuoksi. Hankkeelle yritettiin myös löytää toinen sijoittaja venäläisen Rosatomin kumppaniksi, mutta tämä ei onnistunut.

Romanian rajalla, Tonavan rannalla sijaitseva Belenen laitos olisi rakennettu korvaamaan vanhentunut Kozloduyn ydinvoimala, jonka Bulgaria joutui sulkemaan ehtona EU-jäsenyydelle.

Ensimmäisen reaktorin oli määrä valmistua ensi lokakuussa, kertoo Sofia Echo -lehti. Rakentajat joutuvat luopumaan reaktorista, koska Bulgarialla ei ole varaa siihen. Voimalan hinta uhkaa kivuta 10 - 20 miljardiin euroon.

- Meillä ei ole varaa siihen, emmekä voi pakottaa tulevia sukupolvia maksamaan tätä velkaa, totesi pääministeri Boiko Borissov. Hän arveli valtion hankkeeseen sijoittamien 300 miljoonan euron menneen kokonaan hukkaan.

Bulgarian hallitus pohtii nyt, olisiko voimala mahdollista muuttaa kaasuturbiinivoimalaksi. Parlamentissa ehdotusta pidetään järjettömänä, koska alueella ei ole kaasuntoimituksille sopivaa infrastruktuuria.

Suosittelemme sinulle