Hyppää sisältöön

Mysteeri nimeltä Timo Saarniemi

Turkulaisen rock-kulttuurin tallentaja Timo Saarniemi oli monitahoinen mies. Päivisin hän viihtyi äidinkielenopettajana Espoossa, iltaisin ja viikonloppuisin kaikkien tuntemana hahmona pyörimässä Turun baareissa ja rokkiklubeilla. Nyt Saarniemen jälkeensä jättämästä valtavasta materiaalista on koottu parhaita paloja näyttelyyn.

Kuva: Yle Turku / Kalle Talonen

Turkulaisissa baareissa ja rokkikeikoilla käyneen oli vuosien varrella melko vaikeaa olla törmäämättä Timo Saarniemeen. Yleensä nahkatakkiin sonnustautunut ja polkupyörällä liikkunut valtiotiteteen lisensiaatti ja filosofian maisteri kuvasi muusikoiden lisäksi ahkerasti muutakin baarikansaa. Kuvistaan valokopiokoneen avulla toimittamiaan reportaaseja vuonna 2005 kuollut Saarniemi jakoi ympäri kaupunkia vuosikaudet.

- Erilaisia raportteja oli satoja, ja yhdessä valokopioraportissa saattoi olla kymmenestä sataankin sivua, kertoo Saarniemen jäämistöä useamman vuoden läpi käynyt kulttuurihistorian tutkija Lauri Keskinen Turun yliopistosta.

Saarniemen jonkinlaiseen punk-henkeen askartelemissa paperinivaskoissa kommentoitiin varsin suorasukaisesti kuvissa esiintyneitä ihmisiä. Hän oli myös erittäin ahkera yleisönosastokirjoittaja esimerkiksi Rumba-lehdessä sekä Turun Sanomissa.

- Saarniemen jakamissa raporteissa ei säästelty lainkaan. Siellä saatettiin hyvin kommentoida vaikka henkilön painoa tai vaatetusta. Onko esimerkiksi tällä rokkarilla kuvassa hienot vai huonot nahkahousut? Kyllä hän antoi aina täyslaidallisen, Keskinen kuvailee.

Baariraporttien lisäksi Kaitaan lukiossa Espoossa päivittäin junalla töissä käynyt äidinkielenopettaja säästi valtavan määrän valokuvia, lippuja, tekstejä, melkein mitä tahansa. Eläessään hän puhuikin omasta kotimuseostaan. Saarniemen siskon aloitteesta Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaine keräsi talteen materiaalia. Lopulta pahvilaatikoita kertyi lähes 40 hyllymetriä.

Omalaatuinen persoona

Timo Saarniemi olisi täyttänyt tänä vuonna 70 vuotta. Korkeasta iästään huolimatta hänellä ei ollut mitään ongelmia pyöriä nuorisomusiikkipiireissä lähes kuolemaansa saakka. Saarniemi tunsi kaikki ja kaikki vähintään tiesivät hänet. Toisaalta hän jäi sosiaalisuudestaan huolimatta monen mielikuvissa hieman mystiseksi erakkotyypiksi.

- Jos Saarniemi olisi ehtinyt liittyä facebookiin, veikkaisin että hänellä olisi varmaan vähintään 2 500 kaveria. Ihan poliitikkomääriä. Jotkut hän tunsi paremmin ja jotkut huonommin ja joskus saattoivat mennä nimet vähän sekaisin. Mutta se johtui vain siitä, että niitä tuttuja oli kertynyt baareista ja festareilta niin valtavasti.

Omalaatuinen persoona sai myös epäilemään, onko koko mies jotenkin vinksahtanut. Saarniemen jäämistöön perehtyessä Lauri Keskiselle muodostui aivan toisenlainen kuva.

- Kyllä voi vaikuttaa erikoiselta tyypiltä tavallisen sivustakatsojan silmissä. Mutta vinksahtaneesta ei kyllä kannata puhua. Hän opiskeli Turun yliopistossa Suomen kieltä ja valmistuttuaan sieltä jatkoi vielä valtiotiteteitä Helsingin yliopistossa, josta sai lisensiaatin vuonna 2002. Saarniemi kannusti ihmisiä erityisesti elinikäiseen oppimiseen.

Näyttelyssä "best of Saarniemi"

Saarniemen materiaalia on ollut aiemmin näytteillä vuonna 1999, jolloin hänet valittiin DBTL:n vuoden laituritaiteilijaksi. Nyt Turun yliopistoon on koottu valtavasta materiaalista käsin poimittuja parhaita paloja.

- Parhaista parhaat voisi sanoa. Näyttelystä löytyy erilaisia teemoja: on matkakuvia ja festarikuvia, esimerkiksi TVO ja S-Osis ovat esillä ja eri aikakaudet 60-luvun lopusta 2000-luvulle. Myös mielipidekirjoituksia, maalauksia ja nuoruuden runojakin on mukana, Lauri Keskinen luettelee.

Saarniemestä on tekeillä myös pro gradu -tutkielma Turun yliopistossa. Se, että hänen tekemisensä kiinnostavat nyt tutkijoita ja yleisöä olisi Keskisen mukaan ollut myös Timo Saarniemen itsensä mieleen.

- Hän tykkäsi hirveästi siitä, että hänet valittiin aikanaan laituritaiteilijaksi ja annettiin silloin järjestää valokuvanäyttely. Uskon, että hän olisi tykännyt myös tästä näyttelystä todella paljon.

"Impressiot ovat minun!" -näyttely Sirkkalan kampuksen Artium-rakennuksen 1. kerroksessa osoitteessa Kaivokatu 12 (sisäänkäynti myös Sirkkalankadun puolelta) auki huhtikuun ajan arkisin klo 8.00-16.30.

Suosittelemme sinulle