Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Nobelilla palkittu Annan korosti kiitospuheessaan ihmisyyttä

Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja YK:n puheenjohtajamaan Etelä-Korean ulkoministeri Han Seung-soon ovat vastaanottaneet Oslossa Nobelin rauhanpalkinnon. Sadas palkinto jaettiin YK:n ja Annanin kesken.

Kiitospuheessaan Annan luetteli YK:n tehtäviksi köyhyyden poistamisen, sotien estämisen sekä humanismin ja ihmisoikeuksien ajamisen.

Hänen mukaansa yksilöiden oikeudet uhrataan liian usein valtioiden edun nimissä.

- Se, joka pelastaa yhden ihmisen, vaikkapa afganistanilaisen pikkutytön, pelastaa ihmisyyden, Annan sanoi.

Hän toivoi, että syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen ihmiskuntaa näkee aiempaa paremmin ja kauemmaksi ja ymmärtää, että ihmisyys on jakamaton side, joka yhdistää meitä kaikkia tuskassa ja menestyksessä.

Menneiden vuosien nobelistit haluavat aseet alas

- Ajatus, jonka mukaan yhdellä kansalla on hallussaan kaikki viisaus ja kaikki vastaukset ovat saanut aikaan sanomattoman paljon pahaa, etenkin viime vuosisadalla, Annan painotti.

Hänen mukaansa rajat eivät enää erota kansakuntia vaan niitä, joilla on valtaa, ja joilla ei sitä ole, vapaita ja orjuutettuja, etuoikeutettuja ja nöyryytettyjä.

- Tässä hengessä hyväksyn nyörästi Nobelin sadannen rauhanpalkinnon, Annan sanoi Nobelien juhlakokouksessa Oslossa.

Paikalle kokoontuneet menneitten vuosien nobelistit ovat puolestaan antaneet julkilausuman, jossa he vaativat aseistariisuntaa ja rauhan ajamista väkivallattomin keinoin. He myös haluaisivat kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamista.

Myös Tukholmassa juhlitaan Nobelien sataa vuotta

Paikalla oli suuri joukko nobelisteja, koska rauhanpalkinnon luovuttamisen lisäksi Norjassa juhlittiin palkinnon satavuotista historiaa.

Ensimmäisen rauhan-Nobelin jakoivat Punaisen Ristin sveitsiläinen perustaja Henri Dunant ja ranskalainen rauhanaktivisti Frederic Paccy. Palkintojen luovutuspäivä on aina Alfred Nobelin kuolinpäivä 10. joulukuuta.

Tukholmassa vastaavaan juhlallisuuteen maanantai-iltana osallistui muita kuin rauhanpalkittuja nobelisteja.

Reuters, STT

Suosittelemme