Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Osaa Australian paloista epäillään tuhopoltoiksi

Avaa Yle-sovelluksessa

Australian poliisi aikoo perustaa erikoisyksikön tutkimaan pensaspaloja, joita se epäilee tahallaan sytytetyiksi. Sydneyta saartavista sadasta palosta nelisenkymmentä näyttää tahallisilta. Muut lienevät syttyneet muun muassa salamaniskuista.

Tuli on niellyt noin 150 taloa, ja tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan. Sähköt ovat poikki 50 000 taloudesta.

Ihmishenkien menetyksiltä on vältytty, mutta kansallispuistoissa on kuollut arviolta tuhansia eläimiä: koaloita, kenguruita, opossumeja, lintuja ja liskoja.

Vapaaehtoiset ovat pyrkineet pelastamaan loukkaantuneita eläimiä, mutta useimpien palovammat ovat olleet niin vakavia, ettei eläimen henkeä ole voitu säästää.

Tuuli uhkaa lietsoa tulimerta

Paloja riehuu myös muualla New South Walesin osavaltiossa, eikä palolaitos usko saavansa niitä kuriin ainakaan viiteen, ehkä jopa kymmeneen päivään. Liekit nousevat paikoin jopa 60 metrin korkeuteen.

Canberrassa jouluaatosa riehuneet palot kuitenkin näyttävät olevan hiipumassa. Palomiesten mukaan vakavia tulipesäkkeitä on enää kolme.

Sään viileneminen on tuonut 5 000 palomiehen työhön hieman helpotusta, mutta tuulet ovat ennusteen mukaan kääntymässä epäsuotuisaan suuntaan.

EP, AFP, Reuters

Suosittelemme