Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Australian palot pakottivat ulkosalle

Avaa Yle-sovelluksessa

Seitsemän tuhatta Sussex Inletin lomakeskuksen asukasta Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa joutui yöpymään keskiviikon ja torstain välisen yön ulkona. Kaakkois-Australiassa puolitoista viikkoa sitten alkaneet palot levisivät lomakeskukseen ja aiheuttivat paniikkia. Parikymmentä taloa tuhoutui palossa. Sussez Inletistä edelleen läheiseen kaupunkiin.

Palot ovat leviämässä Sussex Inletistä edelleen läheiseen kaupunkiin. Roihut uhkaavat myös Sydneyn keskustaa.

Kuivuudesta kärsivän Uuden Etelä-Walesin paloja on yritetty sammuttaa ilmasta käsin. Kun vettä ei ole ollut käsillä, sammutuksessa on jouduttu käyttämään myös uima-altaiden vettä ja vesiämpäreitä.

Lämpötila on hieman laskenut Kaakkois-Australiassa, mikä antaa sammtustöille hieman toivoa, mutta kipeimmin alue kaipaa sadetta. Länsituuli on myös yllyttänyt tulipaloja leviämään.

Paloissa ei ole kuitenkaan kukaan menettänyt henkeään. Hengiltä on silti palanut tuhansia lampaita sekä kenguruita, koaloja ja muita villieläimiä. Tiet ja rautatiet ovat paikoin poikki palojen ja savun vuoksi. Lisäksi yli 160 taloa on tuhoutunut. Vahinkojen arvellaan kasvavan 32 miljoonaan euroon.

Noin sadasta palosta arviolta puolet on sytytetty tahallaan. Yli kaksikymmentä ihmistä on pidätetty epäiltyinä tuhopoltoista. Suurin osa heistä on kouluista parhaillaan kesälomalla olevia nuoria.

AP

Suosittelemme