Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Vanhala: Virka-auton käytöstä tarkat ohjeet

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala ilmoittaa, että pankin ohjeet virka-auton käytöstä ovat tiukat, eikä niistä saa poiketa kuin painavin perustein. Vanhalan mukaan ohjeista poikkeamiseen on edellytetty ja edellytetään painavat perusteet. Hän pitää julkisuudessa olleita tietoja osittain virheellisinä.

Maanantaina esitetyn MOT-ohjelman mukaan Suomen Pankin virka-autoja käytetään laajamittaisesti yksityisajoon. Esimerkiksi varapääjohtaja Matti Louekoski on ohjelman mukaan ajattanut itseään toistuvasti virka-autolla Suomen Hiihtoliiton, Suomen automuseosäätiön ja Espoon sosiaalidemokraattien tilaisuuksiin.

TV1:n MOT:n hankkimien asiakirjojen mukaan Louekoskea on myös kyyditty virka-autolla kodin ja työpaikan väliä enimmillään 25 kertaa kuussa. Verohallituksen mielestä virka-autoa voi käyttää yksityisajoon vain satunnaisesti.

Louekoski itse ei mielestään ole toiminut väärin. Hän sanoi Ylen Aamu-TV:lle, ettei hän voinut itse ajaa iskiasvaivojensa takia.

Ajopäiväkirjoja oli vaikea saada nähtäville

MOT sai Suomen Pankin virka-autojen ajopäiväkirjat käyttöönsä vasta korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä. Pankki laskutti Yleisradiolta asiakirjoista yli 38 000 markkaa.

Papereiden ottaminen esille ja ei-julkisen aineiston pois seulominen maksaa pankin taksoissa 500 markkaa tunnilta. Suomalaisten julkisuuslakiasiantuntijoiden mukaan tällainen hinnoittelu on perusteetonta.

YLE24, Startel

Suosittelemme