Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Fysiikan Nobel avaruustutkijoille

Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalaiset Raymond Davis ja Riccardo Giacconi sekä japanilainen Masatoshi Koshiba ovat voittaneet fysiikan tämänvuotisen Nobelin palkinnon.

Palkinnon saajista päätti Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia tiistaina. Palkinnon arvo on 10 miljoonaa kruunua, josta Giacconi saa puolet ja Davis sekä Koshiba kumpikin 2,5 miljoonaa.

Pensylvanian yliopistossa työskennellyt Davis, 87, palkittiin pienenpienten ja sähkövarauksettomien kosmisten neutriinojen löytäjänä. Koshiba, 76, Tokion yliopistosta on osoittanut Davisin tutkimustulokset tosiksi.

Italialaissyntyinen Giacconi, 71-vuotias Washingtonin yliopiston tutkija, on puolestaan kehittänyt laitteita avaruuden röntgensäteilyn tutkimiseksi. Akatemian perusteluissa kolmikon todettiin "lisänneen ymmärrystä maailmankaikkeuden suurimmista osasista tutkimalla sen pienimpiä hiukkasia".

Nobelin kemian palkinnon saaja julkistetaan Tukholmassa keskiviikkona. Myöhemmin samana päivänä on taloustieteen palkinnon vuoro.

Kirjallisuuden nobelisti ilmoitetaan Tukholmassa torstaina ja tavoitellun rauhanpalkinnon saaja päivää myöhemmin Oslossa. Palkinnot luovutetaan saajilleen Alfred Nobelin kuoleman vuosipäivänä 10. joulukuuta.

AP, Reuters, YLE24

Suosittelemme