Pakistanin parlamentti on aloittanut työnsä ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen. Maan johtaja Pervez Musharraf hajotti parlamentin vuonna 1999, kun hän kaappasi vallan verettömässä vallankaappauksessa.
Musharraf vannoi parlamentin avajaisistunnon yhteydessä virkavalansa uudelle 5-vuotiskaudelle presidenttinä. Musharraf sai valtuudet uudelle kaudelle huhtikuussa pidetyssä kansanäänestyksessä, jonka tulosta yleisesti pidetään vääristeltynä.
Musharraf palautti perjantai-iltana voimaan Pakistanin perustuslain, jonka hän oli kumonnut vallankaappauksensa jälkeen. Perustuslakiin oli tehty muutoksia, jotka nostavat presidentin vallan parlamentin yläpuolelle.
Presidentillä on mm. oikeus halutessaan hajoittaa parlamentti. Armeijalle varataan oikeus valvoa parlamentin toimintaa. Musharraf on myös armeijan ylipäällikkö.
Lokakuun vaaleissa Musharrafia ja armeijaa tukeva Islamilainen puolue sai voiton. Sillä on 342-paikkaisessa parlamentissa 118 paikkaa.
Puolue ei kuitenkaan kykene muodostamaan yksin enemmistöhallitusta. Puolue onkin käynyt neuvotteluja kuuden islamilaisen pikkupuolueen kanssa. Niiden politiikka on ongelmallista, koska ne suhtautuvat nuivasti Musharrafin Yhdysvaltoja suosivaan linjaan.
Valtaannousunsa jälkeen Musharraf lupasi, että Pakistan palaa demokratiaan. Pyrkimys on toistaiseksi epävarmalla pohjalla, sillä maan kaksi aiempaa johtajaa, Nawaz Sharif ja Benazir Bhutto ovat maanpaossa. Kotimaassa heitä odottaa lahjussyyte.
Reuters, AFP, YLE24