Useat tunnetut kosmetiikkatuotteet sisältävät ftalaatteja, jotka voivat heikentää lisääntymiskykyä ja vahingoittaa sikiön kehitystä. Tieto paljastui Ruotsin luonnonsuojeluyhdistyksen teettämässä tutkimuksessa.
- Vaadimme, että kosmetiikkateollisuus lakkaa käyttämästä ftalaatteja tuotteissaan, sanoo Ruotsin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mikael Karlsson.
Yhdistyksen teettämässä tutkimuksessa ftalaatteja löytyi muun muassa Christian Diorin parfyymista, L’Orealin hiusvaahdosta ja Wellan hiuslakasta.
Tuotteet sisälsivät juuri niitä ftalaatteja, joiden käyttö kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa kiellettiin hiljattain Euroopan unionissa.
Ftalaateiksi kutsutaan kemiallisia yhdisteitä, joita käytetään muun muassa PVC-muovin pehmittimenä. Kosmetiikassa niitä käytetään tuoksun voimistajina sekä liuotus- ja nenaturointiaineina.
Ruotsin luonnonsuojeluyhdistys yhteistyössä Naisten ympäristöverkoston ja Turvallinen terveydenhoito –järjestön kanssa tutkivat ftalaattipitoisuudet 34 yleisestä ja tunnetusta kosmetiikkatuotteesta Ruotsissa ja Iso-Britanniassa.
Parfyymit, deodorantit, hiusvaahdot, -geelit ja –lakat sisälsivät kuutta eri ftalaattia. Suurin osa näistä aineista leviää ympäristöön.
Eläinkokeissa aineet ovat heikentäneet lisääntymiskykyä ja vahingoittaneet sikiönkehitystä. Esimerkiksi syntyneiden urosten sukuelimissä oli poikkeavuuksia ja naarailla maito sisälsi ftalaatteja.
Kaikista 34 tutkitusta tuotteesta 27 sisälsi ftalaatteja. Lähes puolet tuotteista sisälsi kahta tai useampaa eri ftalaattia.
Pitoisuudet vaihtelivat: suurimmat pitoisuudet olivat lähes kaksi prosenttia kokonaissisällöstä. Muun muassa "Tresor eau de parfym", "Rexona 24 h intensive", "Fructis Style Volume Mousse" ja "Elnett Satin Hair Spray" sisälsivät korkeita pitoisuuksia eri ftalaatteja.
- Monet naiset ja myös yhä useammat miehet käyttävät useita eri kosmetiikka- ja hygieniatuotteita päivittäin. Ftalaattien yhteenlaskettu altistus saattaa nousta erittäin korkeaksi, sanoo Helena Norin Ruotsin luonnonsuojeluliitosta.
Valmistajien ei tarvitse ilmoittaa tuotteiden pakkauksissa fta-laattipitoisuuksia, joten kuluttajan on lähes mahdotonta välttää vaaraa.
Kaksi ftalaattiyhdistettä: DEHP ja DBP on jo kielletty leluissa. EU kielsi hiljattain samojen yhdisteiden käytön myös kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa.
- EU on ottanut tärkeän askeleen kieltäessään näiden yhdisteiden käytön. Tämä ei kuitenkaan riitä, koska myös muut ftalaatit ovat vaarallisia ihmiselle ja ympäristölle. Ftalaattien käyttö pitäisi kokonaan kieltää kosmetiikassa ja myös muissa tuotteissa, sanoo Mikael Karlsson.
Karlssonin mukaan tutkimuksessa kävi ilmi myös se, että useilla valmistajilla on myynnissä sellaisiakin tuotteita, jotka eivät sisällä lainkaan ftalaatteja. On siis olemassa kustannustehokkaita tapoja valmistaa kosmetiikkaa myös ilman ftalaatteja, joten niiden käyttö pitäisi pikimmiten saada loppumaan.
Ylen Ympäristötietopalvelu