Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Nälkä syvenee Pohjois-Koreassa

Avaa Yle-sovelluksessa

Viime syksyn viljasato on Pohjois-Koreassa syöty huhtikuuhun mennessä ja maa jää pääosin ulkomaisen ruoka-avun varaan, sanoo YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP.

WFP:n edustajan mukaan pohjoiskorealaisten ruokapöydästä löytyy yhä enemmän sieniä, pettua, merilevää ja ruohokakkuja, jotka ehkä vievät nälän mutta eivät ravitse ja saattavat vaurioittaa elimistöä.

Viime syksyn riisisato jäi niukaksi sekä sääolojen että peltokoneiden polttoaineen ja varaosien puutteen vuoksi. Vain kymmenesosa pelloista saatiin viljeltyä.

Yhdysvaltain kongressin arvion mukaan 23 miljoonasta pohjoiskorealaisesta kaksi miljoonaa on nääntynyt nälkään kolmen viime vuoden aikana.

Samojen laskelmien mukaan kaksi kolmannesta alle seitsenvuotiaista lapsista on aliravittuja ja niukka ravinto on pysäyttänyt miljoonien lasten kasvun.

Proteiinikeksejä koululaisille

Kaksi miljoonaa lasta saa kouluissa kansainvälistä ruoka-apua, mutta WFP:n edustajien mukaan he vievät sen kotiin jakaakseen sen perheittensä kanssa. Etenkin 7 - 12-vuotiaiden aliravitsemus on WFP:n mukaan pahentunut viime aikoina.

Järjestö suunnittelee proteiinikeksien jakamista koululaisille luokissa syötäviksi.

WFP sanoo tarvitsevansa Pohjois-Koreaa varten tänä vuonna 553 000 tonnia ruokaa, josta on toistaiseksi koossa 358 000 tonnia, pääasiassa viljaa Yhdysvalloista.

Suosittelemme