Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Britanniassa pelätään tuhoisaa tulvaa

Avaa Yle-sovelluksessa

Britannian viranomaiset varoittavat tulvasta, joka voi yltyä katastrofimittoihin. Tulva ei Britannian ympäristöministeriön mukaan kuitenkaan yltäne yhtä suuriin mittoihin kuin edellinen, vuoden 2000 tuhotulva. Tulva voi silti vaikeuttaa miljoonien brittien elämää.

Myrsky koetteli Brightonia vuoden lopulla.

Useana päivänä jatkuneet rankkasateet ovat nostaneet vedet maanteille ja palokunnat ovat joutuneet tyhjentämään talojen kellareita.

Pelastusviranomaiset ovat saaneet lukuisia puhelinsoittoja autoilijoilta, joiden ajokit ovat juuttuneet tulvavesiin.

Viranomaiset ovat antaneet yli 80 tulvavaroitusta Britannian etelä-, keski- ja koillisosiin.

Jos sateet jatkuvat, useat Lounais-Englannin kaupungit ja kylät jäävät tulvan alle. Voimakkaan tuulen pelätään kaatavan puita, sillä niiden juuret ovat vettyneet. Sääennuste lupaa lisää sateita ainakin torstaille. Viikonloppuna sää poutaantuisi.

Pahin tilanne on ehkä kaakkoisessa Kentin kreivikunnassa sijaitsevassa Yaldingin kylässä, missä keskiviikkoaamuna satoi muutamassa tunnissa 20 milliä vettä.

Sateiden takia Britanniassa jouduttiin peruuttamaan useita uudenvuodenpäivän jalkapallo-otteluita.

Brightonista, Britannian etelärannikolta Lontooseen matkalla ollut matkustajajuna suistui keskiviikkona iltapäivällä raiteiltaan, kun se ajoi sateen aiheuttamaan maanvyöryyn. henkilövahingot jäivät vähäisiksi.

Myös Belgiassa joet ovat tulvineet rajusti jo viikonlopusta alkaen. Viikon keskivaiheilla veden nousu lakkasi, mutta on nyt alkamassa uudelleen. Belgiassa sateet ovat alkaneet uudestaan ja samalla joet tuovat runsaasti vettä Ranskan ylänköseuduilta.

Sadat belgialaiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Jokivarsien asukkaat yrittävät tukkia veden tulvimisreittejä hiekkasäkeillä.

YLE24, Reuters

Suosittelemme