Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Vanhin suomalainen tänään 111-vuotias

Avaa Yle-sovelluksessa

Maija Rothovius, joka syntyi vuonna 1887 suuriruhtinas Aleksanteri III:n hallitsemaan Suomeen, on virallisten tilastojen mukaan kaikkien aikojen vanhin suomalainen.

Maija Rothovius, omaa sukua Sparfven, asuu lastensa hoivissa Ikaalisissa. Kodinhoitaja avustaa pari kertaa viikossa, mutta sairaalahoitoa Rothovius ei tarvitse. Hänen näkönsä on heikentynyt, mutta kuulo on puolittain tallella.

Rothoviuksen päiviä piristävät kahvihetket ja keskustelut, musiikki ja lukeminen, hyvällä säällä myös pyörätuolikäynti puutarhassa, kertoo tytär Terttu Rothovius.

Ihmisiän yläikärajaa ei ole saavutettu

Ihmisellä ei ole mitään tiettyä ikää, jota kauemmin hän ei voi elää, sanoo gerontologian tutkija, professori Marja Jylhä Tampereen yliopistosta.

Virallisesti maailman vanhimmaksi on todettu ranskalainen Jean Calment, joka kuoli viime vuonna 122-vuotiaana. Joitakuita on väitetty vanhemmiksikin, mutta heidän iästään ei ole todisteita.

Tutkimukset antavat Jylhän mukaan odottaa, että ihmiset elävät suotuisissa olosuhteissa yhä vanhemmiksi.

Yli 90-vuotiaat ovat suhteellisesti nopeimmin kasvava väestönosa sekä Suomessa että monessa muussakin maassa. Esimerkiksi Tampereella 90 vuotta täyttäneistä yli puolet asuu yhä kotona.

Suosittelemme sinulle