Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Suomi tukee Viron maatalousneuvotteluja

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi tukee Viron pyrkimystä parantaa lähtökohtiaan maatalousneuvotteluissa EU:n kanssa. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Viron olisi saatava tuotantokiintiöt, jotka vastaavat paremmin nykytilannetta.

Viron tuore pääministeri Siim Kallas

Komissio on ehdottanut Virolle nykyistä tuotantoa alhaisempia tuotantokiintiöitä. Laskelmien perusteena on käytetty 1990-luvun alun tilannetta, jolloin Viron tuotanto oli hyvin alhainen. Syynä tähän oli Neuvostoliiton romahtamista seurannut kriisi.

Viron jäsenyysneuvottelut olivat esillä maan uuden pääministerin Siim Kallaksen ja pääministeri Lipposen välisissä keskusteluissa. Kallas vieraili nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kallas on keskustellut tuotantokiintiöistä myös EU:n komission edustajien kanssa Brysselissä. Viron on määrä saada jäsenyysneuvottelut päätökseen tämän vuoden aikana. Näin se voisi liittyä unioniin vuoden 2004 alussa.

Myös kahdeksan muuta maata pyrkii EU:n jäseniksi vuoden 2004 alussa.

Maitokiintiöiden lisäksi vaikeita kysymyksiä Virolle ovat laivaliikenteen verovapaasta kaupasta luopuminen sekä energiamarkkinoiden vapauttaminen.

Kallas arvosteli matkustajalaivatukia

Kallas arvosteli Suomen-vierailullaan Suomen ja Ruotsin matkustajalaivoille maksamaa varustamotukea.

Kallaksen mukaan Itämeren varustamojen reilua kilpailua tulisi pitää yllä. Hänen mielestään varustamoille maksettavien tukien ei pitäisi häiritä sitä.

Myös europarlamentaarikko Ilkka Suominen yhtyi Kallaksen näkemykseen. Hän sanoi pitävänsä "uiville hotelli-ravintoloille" maksettavaa tukea kilpailua pahoin vääristävänä.

STT

Suosittelemme sinulle