Hyppää sisältöön

Tätä on allergia

Allerginen reaktio löydettiin vahingossa. Ranskalaiset Charles Richet ja Paul Portier tekivät vuonna 1901 ajalle muodikkaita rokotuskokeita ja rokottivat koiraa merivuokosta eristetyllä myrkyllä. Tutkijoiden hämmästykseksi koira ei tullutkaan vastustuskykyiseksi, vaan sai kouristuksia ja kuoli. Tästä he päättelivät että koira oli herkistynyt rokotteelle ja saanut lopulta valtaisan yliherkkyysreaktion.

Allergian lyhyt sanasto:

Allergia: Yliherkkyys, elimistön normaalista poikkeava reaktio johonkin sille vieraaseen aineeseen. Allergisen ihmisen immuunijärjestelmä puolustautuu sinänsä harmittomia aineita, kuten siitepölyä tai ruoka-aineita vastaan. Se ilmenee erilaisina oireina tavallisesti hengitysteiden limakalvoilla, silmien sidekalvoilla, iholla tai ruuansulatuskanavassa.

Antigeeni: Aine, joka aiheuttaa elimistössä vasta-aineiden muodostumista.

Allergeeni: Allergiaa aiheuttavia antigeenejä kutsutaan allergeeneiksi. Nämä aineet eivät aiheuta sairauksia normaalisti reagoivissa ihmisissä. Allergiassa elimistö on herkistynyt tällaiselle aineelle.

Atopia: Atopialla tarkoitetaan henkilön periytyvää taipumusta herkistyä tavallisille elinympäristössä esiintyville allergeeneille, kuten siitepölylle tai eläinpölyille. Atooppisen ihmisen elimistössä syntyy vasta-aineita (immunoglobuliini E eli IgE) näille allergeeneille.

Atooppinen allergia puhkeaa vasta, kun herkistyminen on saavuttanut tietyn asteen. Atopioita ovat maitorupi, atooppinen ekseema, heinänuha ja allerginen astma.

Astma: Keuhkoputken krooninen tulehdustilanne, jonka oireena ovat yskä ja hengenahdistus. Astma voi olla oire allergiasta, mutta astmaa esiintyy myös ei-allergisen mekanismin pohjalta. Siitepölyallergikoilla voi keväällä esiintyä ajoittaista astma-oireilua. Astma voi puhjeta ja sen oireet voivat pahentua virustautien yhteydessä.

Anafylaktinen reaktio: Äkillinen, vaarallinen, koko elimistön allerginen reaktio. Oireena suun ja nielun turpoaminen, hengenahdistus, verenpaineen lasku. Kiireellinen lääkitys tai sairaalahoito ovat tarpeen.

Hyönteisallergia: Ampiaiset, mehiläiset, kimalaiset ja muurahaiset voivat aiheuttaa vaarallisia allergiareaktioita. Hyttysten, mäkäräisten, paarmojen ja polttiaisten pistot voivat aiheuttaa iho-ongelmia. Syynä ovat syljen myrkkyaineet, mutta osa oireista on myös allergiaa. Hyttysreaktiot ovat usein voimakkaimmillaan alkukesällä, mutta häviävät sietokyvyn kasvaessa.

Valoyliherkkyys: Ultravioletti (UV)-säteily voi aiheuttaa joillekin ihmisille ihottumaa yliherkkyysoireena. Usein oireet ovat pahimmillaan keväällä ja rauhoittuvat itsestään kesän mittaan. Iholla olevat aineet voivat myös reagoida haitallisesti valon kanssa. Samoin sisäisesti käytetyt lääkkeet voivat herkistää valolle. Valoa käytetään kuitenkin myös atooppisen ihottuman hoidossa.

Viivästynyt yliherkkyys: Välittömän yliherkkyyden lisäksi on olemassa toinen melko tavallinen allergian muoto, viivästynyt yliherkkyys. Hitaita allergiareaktioita, kuten kosketusihottumaa, aiheuttavat esimerkiksi nikkeli, kumi- ja muovikemikaalit sekä lääkkeistä neomysiini.

Johanna Östman YLE24

Suosittelemme sinulle