Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Hallituspuolueet vaalivoittoon Belgiassa

Avaa Yle-sovelluksessa

Belgian pääministeri Guy Verhofstadt on julistanut hallituspuolueet liberaalit ja sosialistit sunnuntaisten parlamenttivaalien voittajiksi.

Neljä liberaali- ja sosialistipuoluetta sai parlamenttien riittävän selvän enemmistön koalitiohallituksen muodostamiseksi.

- Tämä on fantastinen tulos. Hallitus on tämän tuloksen jälkeen yhä vahvempi, Verhofstad tuuletti puolueensa vaalivalvojaisissa.

Pääministerin oma puolue liberaalit sekä kolme muuta hallituspuoluetta ovat saamassa 97 parlamentin 150 paikasta.

Vaaleissa menestyi myös siirtolaisvastainen Vlaams Blok, joka saavutti enemmän ääniä kuin koskaan 25-vuotisen historiansa aikana. Äärioikeiston kannatus nousi lähes 18 prosenttiin.

Vlaams Blok ajaa flaaminkielisen Flanderin itsenäistymistä Belgiasta. Antwerpenissä on kuitenkin flaamilaisten lisäksi myös runsaasti ulkomaalaisasutusta, viime laskujen mukaan 12,5 prosenttia. Antwerpenin tunnelmia kiristävät yhä viranomaisten ja nuorten muslimisiirtolaisten marraskuiset yhteenotot.

Puolueella ei ole kuitenkaan asiaa hallitukseen, koska muut puolueet eivät halua sen kanssa yhteistyöhön.

Hallituksessa istuneet vihreät kokivat puolestaan vaalitappion. Vihreät halusivat mm. lopettaa aseiden viennin Nepaliin sekä Brysselin yöllisen lentoliikenteen. Äänestäjien uskotaan kuitenkin suuttuneen puolueen jyrkkään kantaan tupakkamainontaa vastaan, jonka vuoksi maassa ei enää ajeta Formula 1 - kilpailua.

Äänestystulosten lasku myöhästyi sunnuntaina pahoin etenkin maan pääkaupungissa Brysselissä. Sähköisen äänestämisen ongelmien ja pitkien jonojen takia osa vaalihuoneistoista oli sovittua pitempään auki. Äänestäminen on Belgiassa pakollista sakon uhalla.

Reuters, BBC News

Suosittelemme