Hyppää sisältöön

Lisäaineiden haitoista kiistellään

Lisäaineiden terveyshaitoista käydään jatkuvaa keskustelua, mutta puolueettomia ja kattavia tutkimuksia kaikista lisäaineista ja etenkään niiden pitkäaikaisista vaikutuksista terveyteen ei ole. Pahimmillaan joidenkin lisäaineiden epäillään aiheuttavan perimämuutoksia ja syöpää. Yleisempiä haittoja ovat kuitenkin ohimenevät yliherkkyysoireet.

Tavallisimmin lisäaineiden haittavaikutus on se, että ne pahentavat sairauksien, etenkin allergioiden, jo olemassa olevia oireita. Mm. ihottumaa, allergista nuhaa ja astmaa potevien kannattaakin siksi erityisesti tarkkailla lisäaineiden saantiaan. Myös yliherkkyyden aspiriinin sisältämälle asetosalisyylihapolle on todettu altistavan lisäaineiden haittavaikutuksille.

Eniten yliherkkyyttä aiheuttavia lisäaineita ovat atsovärit (mm. E102), säilöntäaineista bentsoehappo (E210), sorbiinihappo (E200), sulfiitit (mm. E221) ja nitriitit (mm. E250), hapettumisenestoaineista butyylihydroksianisoli BHA (E320) ja butyylihydroksitolueeni BHT (E321) sekä arominvahventeena käytetty glutamaatti (mm. E621).

Nämä lisäaineet voivat aiheuttaa yliherkille tai yliannostuksen saaneille ihmisille mm. ihottumaa, hengitystieoireita, limakalvoturvotusta, suolistovaivoja ja päänsärkyä.

Runsaan nitriittien saannin on epäilty lisäksi olevan yhteydessä lapsuusiän diabeteksen puhkeamiseen. Atsovärien ja glutamaatin taas arvellaan voivan aiheuttaa lapsille myös käytöshäiriöitä.

Lisäaineiden haittojen suhteen kannattaa huomata, ettei lisäaineen luonnonmukaisuus välttämättä tarkoita sitä, että ne olisivat ihmiselle täysin haitattomia. Edellä luetelluista yleisimmin terveyshaittoja aiheuttavista lisäaineista suurinta osaa esiintyy luonnossa. Vastaavasti keinotekoinen aine voi olla ihmiselle turvallinen.

EU-jäsenyys palautti atsovärit

Viime aikoina terveydelle haitallisista lisäaineista ovat nousseet esiin erityisesti atsovärit (E102, E110, E122, E123, E124, E128, E129, E133, E142, E151, E154, E155 ja E180). Niiden on todettu jonkin verran yleistyneen Suomessa myytävissä makeisissa ja jäätelöissä.

Atsovärit ovat ryhmä keinotekoisesti valmistettuja värejä, joiden käyttö elintarvikkeissa oli Suomessa pitkään kiellettyä. EU:n myötä atsoväreillä värjätyt tuotteet ovat kuitenkin palanneet kauppoihin. Atsovärien etu on niiden halpuus luonnosta saataviin väreihin nähden.

Atsovärien ongelma ovat niiden haittavaikutukset. Värien on todettu aiheuttavan yliherkille ihmisille mm. ihottumaa, allergista nuhaa, vatsakipuja, pahoinvointia, näköhäiriöitä ja niveloireita. Eniten tutkittu ja haitallisin atsoväri on tartratsiini (E102), keltaisen tai punertavan sävyinen väri. Sen on todettu aiheuttavan allergiaoireiden lisäksi lapsissa myös ylivilkkautta ja käytöshäiriöitä.

Suomessa valmistetuista makeisista atsovärejä ei juurikaan löydy. Ainakin kaikki suurimmat makeistehtaat vakuuttavat, etteivät ne käytä atsovärejä.

Helsingin ympäristökeskus tutki viime vuonna Helsingissä myytävien makeisten, virvoitusjuomien ja irtojäätelöiden värejä. Tutkimuksen mukaan myöskään Suomessa valmistetuissa virvoitusjuomissa ei ole atsovärejä. Sen sijaan muutamasta irtojäätelölajikkeesta atsovärejä löytyi. Tutkimus pohjautui vuosina 2001 ja 2002 otettuihin näytteisiin, joten aivan tuoreinta tilannetta se ei kerro.

Atsovärien lisäksi elintarvikkeissa voidaan käyttää myös muita keinotekoisia värejä, ns. patenttivärejä, joita ovat esimerkiksi patenttisininen (E131) ja indigokarmiini (E132). Myös nämä värit voivat aiheuttaa atsovärien tapaisia yliherkkyysoireita.

Natriumglutamaatti voi laukaista migreenikohtauksen

Atsovärejä vähemmän kohuttu mutta yhtä lailla enemmän huomiota kaipaava lisäaine on aromivahventeena laajasti käytetty natriumglutamaatti (E621).

Natriumglutamaatilla pyritään korostamaan elintarvikkeen omaa makua ja hajua. Kyseessä ei ole keinotekoinen aine, vaan ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvän glutamiinihapon suola. Se eristettiin alun perin merilevästä mutta nykyään sitä valmistetaan myös vehnän ja soijan valkuaisaineista.

Natriumglutamaattia käytetään hyvin monien elintarvikkeiden ainesosana. Erityisen paljon glutamaattia on liemikuutioissa, mutta hyvin yleinen se on myös maustesekoituksissa, lihavalmisteissa ja eineksissä.

Yliherkillä ihmisillä natriumglutamaatti voi aiheuttaa ns. kiinalaisen ravintolan oireyhtymän, jonka oireita ovat mm. sydämen tykytys, päänsärky, huimaus, kasvojen punoitus, lihas- ja nivelkivut sekä niskasärky. Oireyhtymän nimi viittaa lisäaineen historiaan: glutamaatit on alun perin keksitty arominvahvennekäyttöön itämaisessa keittiössä.

Lapsilla liiallisen natriumglutamaatin saannin epäillään aiheuttavan atsovärien tapaan ylivilkkautta ja käytöshäiriöitä: vauvojen ja lasten ruuissa sen käyttö onkin kielletty. Koe-eläimillä natriumglutamaatin on todettu aiheuttaneen sikiövaurioita.

Ulla-Marja Kokko, YLE24

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Suosittelemme sinulle