Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sienisato surkastuu helteessä

Avaa Yle-sovelluksessa

Kesäsieniä eli tatteja ja haperoita on tänä vuonna hyvin vähän, jos lainkaan. Kato johtuu viikkoja jatkuneesta kuumasta säästä. Myös suomalaisten suosikkisienen keltavahveron eli kantarellin sato on ollut tähän mennessä pieni.

Kantarellin sadosta voi kuitenkin vielä tulla kohtalainen, sillä kantarellin satokausi alkaa heinäkuun alkupuolella ja jatkuu hyvinä sienivuosina myöhäissyksyyn asti.

Tänä kesänä maan pintakerros on kuivunut niin koppuraksi, ettei sienirihmasto muodosta kunnolla itiöitä. Monin paikoin riehuneet ukkossateet ja sadekuurot eivät riitä kosteuttamaan umpikuivaa maata niin paljon, että sienirihmastot muodostaisivat itiöitä yhtä paljon kuin tavallisesti.

Vielä alkukesästä sienikaudesta povattiin runsasta, mutta heinäkuun helleaalto käänsi ennustusluvut laskuun ja hinnat nousuun koko maassa. Esimerkiksi tattien pääsatokausi on yleensä heinäkuussa, jos sateita riittää. Tänä kesänä ei ole riittänyt.

Nyt ovat myös syyssienet kuten rouskut vaarassa. Jotta sadosta tulisi edes kohtalainen, pitäisi pian sataa - ja kunnolla.

Jo viime vuosi oli kuivuuden takia yksi huonoimmista sienivuosista vuosikymmeniin. Lisäksi talvi tuli pikavauhtia heti lämpimän ja vähäsateisen kesän ja syksyn jälkeen, eivätkä edes myöhäissyksyn sienet ehtineet nousta maasta.

YLE24

Suosittelemme sinulle