Hyppää sisältöön

Rokotteiden valmistus Suomessa loppuu

Kansanterveyslaitos lopettaa ensi vuoden alkuun mennessä jäykkäkouristus-, hinkuyskä- ja kurkkumätärokotteiden valmistuksen. Samalla päättyy yli sata vuotta kestänyt rokotteiden valmistus Suomessa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Kansanterveuslaitoksen rokotteista eniten harmia on tuottanut hinkuyskärokote. Vanhanaikainen rokote aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia joka tuhannennelle lapselle. Joka neljännelle lapselle nousee lievä kuume.

KTL:n hinkuyskärokote on ollut ns. kokosolurokote, jota varten on kasvatettu hinkuyskäbakteereja, tapettu ne ja pakattu ne ampulliin. Uudenaikaisemmat rokotteet eivät enää sisällä kokonaisia kuolleita bakteereja vaan ainoastaan vasta-aineiden valmistukselle välttämättömät osat.

Roketevalmistuksen loppumisen myötä Suomeen saapuvat suurten kansainvälisten lääkeyritysten valmistamat rokotteet. Samalla otetaan käyttöön uudet, aiempaa monipuolisemmat yhdistelmärokotteet.

Nykyinen jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä ja kurkkumädältä suojaava 3-rokote muuttuu vuonna 2005 viiden eri rokotteen yhdistelmäksi. Uusi rokote suojaa myös poliolta sekä Haemophilus influenzae B -bakteerin aiheuttamilta tulehduksilta.

Viitosrokotteen käyttöönotto vähentää myös rokoteohjelman piikkien määrää. Tulevaisuudessa lapset saavat vain viisi rokotepiikkiä ensimmäisen kahden elinvuoden aikana nykyisen 12 piikin sijaan.

Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi sanoi Ylen Aamu-tv:lle, ettei kotimaisen rokotevalmistuksen loppuminen vaikuta kriisiajan valmiuksiin. Valmiusvarastoissa on rokotteita kymmenen kuukauden tarpeiksi.

Kilpi muistuttaa, että Suomessa on tähänkin asti valmistettu vain kolmoisrokotetta. Kaikki muut rokotteet on ostettu ulkomailta, joten rokotteiden vamistuksen päättyminen ei aiheuta kovin suurta muutosta.

YLE24

Suosittelemme sinulle