Tuore tutkimus moittii suomalaisen terveydenhuollon tehoa jyrkin sanoin. Terveysturvaa ja sen rahoitusta setvineessä monivuotisessa tutkimuksessa suomitaan sekä palvelujen saatavuutta että niiden laatua.
Myöhäinen hoitoonpääsy kasvattaa julkisia tulonsiirtoja. Pitkät toipilasajat puolestaan nostavat Kela-korvaukset korkealle.
Kela, Kuopion yliopisto ja Efektia tekivät tutkimuksen, jossa todetaan, että potilaan pitää pikaisesti päästä tutkittavaksi ja leikkaukseen. Myös sairaalasta pitäisi poistua rivakasti. Toipilasaikojakin pidetään liian pitkinä.
Julkisin varoin voitaisiin rahoittaa 20 - 30 prosenttia nykyistä enemmän hoitoja, jos hoitojen ajoitus kohtaisi potilaiden tarpeet.
Efektian tutkimusjohtaja, professori Ilkka Vohlonen kertoo, että yleensä Euroopassa ohitusleikkaustoipilas menee kontrollikäynnille kuukauden kuluttua. Suomessa ensimmäinen käynti on vasta, kun leikkauksesta on kulunut kolme kuukautta.
Kelan, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton ja kuntien yhteistyönä pyritään aloittamaan käytännön kokeilut 35 sairaanhoitopiirin alueella.
Kotkassa suunnitellaan ensi vuodeksi polvi- ja iskiaspotilaiden hoitoonpääsyn nopeuttamista.
YLE24, STT