Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Yhdysvalloissa lihavimmat teini-ikäiset

Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalaiset teinit ovat lihavampia kuin eurooppalaiset ja israelilaiset ikätoverinsa, ilmenee tanskalaisesta tutkimuksesta, jossa mukana oli lähes 30 000 15-vuotiasta 15 maasta.

Tutkimuksen mukaan noin 15 prosenttia Yhdysvaltain 15-vuotiaista on selvästi lihavia ja noin 30 prosenttia lievemmin ylipainoisia.

Tutkimuksen toinen ääripää oli Liettua, missä lihavia on vain 2 prosenttia tytöistä ja 0,8 prosenttia pojista. Lievää ylipainoa oli kahdeksalla prosentilla liettualaispojista ja viidellä prosentilla pojista.

Yhdysvaltain ohella ylipaino-ongelmat vaivaavat etenkin Kreikan, Portugalin, Israelin, Irlannin ja Tanskan nuoria. Muut tutkimuksessa mukana olleet maat ovat Itävalta, Tsekki, Belgian flaaminkielinen osa, Suomi, Slovakia, Ranska, Saksa ja Ruotsi.

Esimerkiksi Saksassa viisi prosenttia nuorista oli lihavia ja viitisentoista prosenttia ylipainoisia.

Tutkijoiden mukaan USA:n teinit syövät muiden maiden nuoria enemmän pikaruokaa ja harrastavat vähemmän liikuntaa. Heidät myös kuljetetaan kouluun ja harrastuksiin yleisimmin autolla.

Liettuassa pikaruokaravintoloita on vähän, eikä nuorilla useinkaan ole rahaa käydä niissä syömässä.

Bostonissa tehdyssä toisessa tutkimuksessa on todettu, että joka kolmas yhdysvaltalaisnuori käy päivittäin pikaruokaravintolassa.

Maailman terveysjärjestö WHO huomauttaa, että vaikka Yhdysvalloissa lihavuusongelma on pahin, Eurooppa on saavuttamassa Yhdysvaltain lukuja.

Tutkimus on julkaistu tiedelehdessä Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

AP, Reuters

Suosittelemme