Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Ylikangas: Luovutettujen kohtalosta selvitys

Avaa Yle-sovelluksessa

Professori Heikki Ylikangas ehdottaa Suomesta toisen maailmansodan aikana luovutettujen siviilien ja sotilasvankien kohtaloiden selvittämistä.

Suomesta luovutettiin ihmisiä sekä Saksaan että Neuvostoliittoon. Selvityksessään Ylikangas suosittelee vähintään yhtä, mutta mahdollisesti jopa kahta erillistä tutkimusprojektia.

Ylikankaan mukaan tutkimusta voisi laajentaa myös sodanaikaisiin vankileirikuolemiin Suomessa ja suomalaisvankien kohtaloon Neuvostoliitossa.

Mahdollinen toinen projekti olisi yhteishanke venäläisten tutkijoiden kanssa. Siinä keskityttäisiin Suomesta Neuvostoliittoon toisen maailmansodan jälkeen luovutettuihin inkeriläisten kohtaloihin.

Ylikangas luovutti valtioneuvoston kanslialle osoitetun selvityksensä pääministeri Matti Vanhaselle perjantaina.

Vanhanen kiittelee selvitystä

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä professori Heikki Ylikankaan selvitys antaa hyvät perusteet jatkotoimiin ja harkintaan niiden täsmällisemmästä muodosta.

- Elina Sanan kirja ja professori Ylikankaan selvitys osoittavat, että meiltä puuttuu vielä tietoa sekä sodanaikaisista tapahtumista että sodan jälkeen tehdyistä luovutuksista, Vanhanen totesi ottaessaan selvityksen vastaan Helsingissä perjantaina.

Pääministeri kiitteli Ylikangasta myös nopeasta ja asiantuntevasti tehdystä työstä.

- Professori Ylikankaan selvitys osoittaa myös Elina Sanan teoksen tuoneen esiin tärkeää uutta tietoa samalla kun selvitys myös täsmentää teosta, Vanhanen huomautti.

Selvitys lähti Elina Sanan kirjasta

Hallitus päätyi selvityksen tekemiseen, kun Wienissä toimiva Simon Wiesenthal -keskus oli marraskuussa lähettänyt presidentti Tarja Haloselle kirjeen, jossa vaadittiin ihmisluovutusten täydellistä tutkimista ja luovutuksista vastanneiden rankaisemista.

Wiesenthal-keskus lähestyi kirjeellään presidentti Halosta sen jälkeen kun tutkija Elina Sanan kirja "Luovutetut" oli julkaistu.

Kirjassaan Sana toteaa, että Suomesta luovutettiin natsi-Saksan viranomaisille vähintään 129 siviiliä sekä lähes 3 000 neuvostoliittolaista sotavankia. Osa luovutetuista päätyi mm. Stutthofin ja Auschwitzin keskitysleireille.

YLE24, STT

Suosittelemme sinulle