Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Masa-Yards ja Aker Finnyards sulautuvat

Avaa Yle-sovelluksessa

Norjalainen energia- ja konepajakonserni Aker Kvaerner jakaa liiketoimintansa kahteen pörssilistattavaan yhtiöön. Laivatelakat kootaan Aker Yards -nimiseen yhtiöön. Päätöksen myötä suomalaiset Kvaerner Masa-Yards ja Aker Finnyards sulautuvat samaan yhtiöön.

Akerilla on Masa-Yardsin telakat Helsingissä ja Turussa sekä Finnyardsin telakka Raumalla. Järjestelyn ei arvioida ainakaan heti vaikuttavan millään tavalla suomalaistelakoiden toimintaan.

Masa-Yardsin päätuote ovat suuret luksusristeilijät, kun taas Finnyards keskittyy autolauttoihin.

Aker Yardsista tulee Euroopan suurin ja maailman viidenneksi suurin telakkayhtiö. Sillä on 13 telakkaa Euroopassa ja yksi Brasiliassa. Yhtiön ulkopuolelle jää kuitenkin Aker Kvaernerin Philadelphian telakka.

Konsernin öljy-, kaasu-, konepaja- ja rakennusteollisuus päättyy puolestaan uuteen Aker Kvaerner -yhtiöön.

Masa-Yardsin liikevaihto romahti viime vuonna

Kvaerner Masa-Yardsin kannattavuus parani viime vuonna, vaikka liikevaihto supistui tuntuvasti. Liikevaihto oli reilut 771 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli reilut miljardi euroa.

Liikevoitto puolestaan nousi neljä miljoonaa euroa 87,4 miljoonaan euroon.

Kvaerner Masa-Yards näkee kuluvan vuoden tilanteensa synkkänä. Yhtiön arvion mukaan sen liikevaihto ja tulos laskevat tänä vuonna merkittävästi viime vuodesta. Syynä on uusien laivatilausten puute, joka merkitsee myös lomautusten jatkumista tänä vuonna.

Startel, YLE24, STT

Suosittelemme