Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Kangaroosaarilla kiistellään koaloista

Avaa Yle-sovelluksessa

Australian Kangaroosaarella on noussut kiista siitä, mitä tehdä yhä lisääntyvälle koalapopulaatiolle, jonka väitetään uhkaavan jo hävittää saaren kumipuut. Toiset kannattavat tuhansien koalojen ampumista, toisten mielestä syyssä kumipuiden katoamiseen eivät ole koalat, vaan ihminen.

Australian kolmanneksi suurimman puolueen demokraattien edustaja Sandra Kanck on ehdottanut, että saaren 30 000-päisestä koalapopulaatiosta ammuttaisiin 20 000.

Kanckin mukaan koalat ovat syömässä loppuun kumipuut ja tuhoamassa saaren ekosysteemin, ja näkevät jo itsekin nälkää ravinnon huvetessa.

Etelä-Australian osavaltio on torjunut ehdotuksen ja kannattaa sen sijaan koalojen sterilointia ja siirtämistä muualle. Koalojen määrä on mannermaalla vähentynyt rajusti, kun ihminen on vallannut koalojen elinalueita.

Myös Kangaroosaaren matkailuyrittäjät vastustavat Kanckin ehdotusta, sillä heidän mukaansa se vahingoittaisi matkailuelinkeinoa. Kanck kuitenkin puolustautuu sanomalla, etteivät turisteja houkuta myöskään paljaaksi kaluttujen puiden ja nälkäänäkevien koalalaumojen katselu.

"Koalat syntipukkeina"

Koalojen suojelusäätiö, Australian Koala Foundation vastustaa jyrkästi ajatusta koalojen surmaamisesta.

Säätiön mukaan ympäristö kärsii 200 vuotta jatkuneesta huonosta maankäytöstä ja koalat on otettu syntipukeiksi sen sijaan, että puututtaisiin todellisiin ongelmiin.

Säätiön mukaan ei ole ensiksikään lainkaan varmaa, että Kangaroosaaren koalakanta on niin suuri kuin on kerrottu. Lisäksi saarilla vieraileva voi havaita, että luontainen kasvillisuus on tuhottu yli puolessa saaresta, mutta syyssä eivät ole suinkaan koalat, vaan hakkuut ja maiden ottaminen viljely- ja laidunkäyttöön.

Järjestön mukaan peruskysymys pitäisikin olla saaren luonnon suojelu ja palauttaminen ennalleen, ei oireiden hoito eli koaloiden surmaaminen.

Reuters, YLE24

Suosittelemme