Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Monen vanhuksen lääkitys kaipaa tarkistamista

Avaa Yle-sovelluksessa

Noin joka neljäs vanhus käyttää lääkeyhdistelmää, joka voi aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia. Haitallisten yhdistelmien yleisyys tuli ilmi, kun Apteekkariliitto aloitti toissa vuonna annosjakelupalvelun, johon kuuluu asiakkaan kokonaislääkityksen kartoitus.

Tähän mennessä on kartoitettu noin 750 asiakkaan lääkitys. Joka neljännellä yhdistelmä on vaatinut lääkärin uudelleenarviointia.

Uudelleenarviointia vaativien lääkeyhdistelmien yleisyys vaihtelee paikkakunnittain. Joidenkin apteekkien asiakkaista jopa 30 - 40 prosentilla lääkitys kaipaa tarkistusta. Tilanne vaihtelee paljolti sen mukaan, miten hyvin asiakkaan kokonaislääkitys on lääkärin tiedossa.

Yleisin, mahdollisesti haitallinen yhdistelmä on ollut kaliumia säästävän nesteenpoistolääkkeen ja kaliumin samanaikainen käyttö. Seurauksena voi olla liian suuri kaliumpitoisuus veressä.

Muita uudelleenarviointia tai muuttamista vaativia yhdistelmiä ovat olleet esimerkiksi aspiriinin ja muiden tulehduskipulääkkeiden samanaikainen käyttö sekä verenhyytymistä estävän varfariinin tai nivelreuman ja joidenkin syöpien hoidossa käytettävän metotreksaatin käyttö yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Aspiriinin ja muiden tulehduskipulääkkeiden yhtäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa mahaoireita. Liian suuri varfariinivaikutus voi puolestaan aiheuttaa verenvuotoja, ja monet lääkkeet voivat lisätä metotreksaatin myrkyllisyyttä.

STT

Suosittelemme