Hyppää sisältöön

Syvänmeren korallien elinalue uskottua laajempi

Kylmillä merialueilla elävät korallit ovat aiemmin uskottua laajemmalle levinneitä, ilmenee YK:n ympäristöjärjestön Unepin tutkimuksesta. Satojen metrien syvyydessä elävät korallilajit ovat kuitenkin vakavasti uhattuina paitsi kalastuksen myös öljyn- ja kaasunporauksen sekä jätteiden dumppauksen vuoksi.

Tutkijat ovat löytäneet uusimman tekniikan avulla uusia riuttoja meren syvyyksistä mm. Atlantista, Tyynestämerestä, Intian valtamerestä ja Välimerestä. Kaikkiaan niitä tiedetään olevan yli 40 maan aluevesillä.

Lämpimien merialueiden koralleja huonommin tunnetut kylmänveden korallit viihtyvät 4 - 13-asteisessa vedessä. Yleensä niitä löydetään 200 - 1 000 metrin syvyydessä, mutta matalimmillaan löytöjä on tehty 40 metristä ja syvimmillään 6 300 metristä.

Kylmänveden korallit kasvavat hitaasti, kasvuvauhti on vain kymmenesosa trooppisten korallilajien vauhdista. Monet kylmänveden koralliriutat ovat jopa tuhansia vuosia vanhoja. Ne kasvattavat kolmiulotteisia pitsirakennelmia, jotka ovat erityisen haavoittuvia syvänmeren kalastukselle.

Jotkut Itä-Atlantin riutat on jo tuhottu ja suurin osa muista on saanut arpia troolauksesta.

Myös monet kylmänveden korallien lähellä viihtyvät kalalajit kasvavat hitaasti ja lisääntyvät hitaammin kuin matalampien vesien kalat. Kuitenkin kalastusalukset ovat siirtyneet yhä enenevässä määrin jahtaamaan saaliita syvemmiltä vesiltä, Unep kertoo.

Muita korallien uhkia ovat öljyn- ja kaasunporaus, merenpohjaan asetettavat kaapelit ja jätteiden dumppaus.

Jotkut maat, muun muassa Norja, Irlanti, Britannia ja Yhdysvallat ovat jo viime vuosina suojelleet tiukasti osan kylmänveden koralleistaan.

Unep toivoo, että uusien korallilajien ja levinnäisyysalueiden löytäminen innostaa myös muut maat suojelutoimiin. Paitsi koralleja riutoilta löytyy niiden seurassa viihtyviä muita lajeja, muun muassa simpukka- ja etanalajeja, joiden paleontologit ovat luulleet kadonneen pari miljoonaa vuotta sitten.

Löytyvistä uusista lajeista saattaa olla hyötyä myös ihmisille esimerkiksi uusien lääkkeiden kehittämisessä. Kaikki tämä kuitenkin katoaa, jos korallit hävitetään, Unep muistuttaa.

YLE24

Suosittelemme sinulle