Hyppää sisältöön

EU rahoittaa syöpälääkkeen tutkimusta

Turun Teknologiakeskuksessa toimiva BioTie Therapies Oy alkaa kehittää sokeriyhdisteistä syövän etenemistä hidastavia lääkkeitä. Työhön osallistuu neljä yliopistolaboratoriota ja kolme biotekniikan yritystä.

Yhteistyökumppanit hankkeessa ovat Ruotsista, Britanniasta ja Italiasta. Euroopan unioni on myöntänyt tutkimus- ja kehitystyöhön 1,8 miljoonaa euroa eli 10 miljoonaa markkaa.

Sama yhteistyöverkko kehitti hiljattain bioteknisesti tuotettavan hepariinin, jolla voidaan korvata nykyiset eläinperäiset syöpälääkevalmisteet.

Hepariinin heikkoutena on sen verta ohentava vaikutus suurissa määrissä käytettynä. BioTien toimitusjohtaja, professori Markku Jalkanen kertoo, että tavoitteena on nyt paljon tehokkaampi lääke ilman hepariinin haittavaikutusta.

Kehitettävä lääke perustuu Jalkasen aiempaan syndekaani-molekyylitutkimukseen, jolle myönnettiin vuonna 1993 Anders Jahre -palkinto.

Syndekaanin syövän etenemistä rajoittava vaikutus perustuu siinä esiintyville sokerirakenteille. EU:n tukemassa hankkeessa näitä on mahdollista tuottaa teollisesti.

Syöpälääkettä kehittävässä yhteistyöverkossa työskentelee yli 30 tutkijaa vuosina 2000 - 2002.

Suosittelemme sinulle