Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Loviisan ydinvoimalan kaasuvuoto selvitetään

Avaa Yle-sovelluksessa

Loviisan ydinvoimalan alueella tiistaina sattuneelle vetykaasuvuodolle ei vielä ole löytynyt selvää syytä.

Fortumin on selvitettävä onnettomuuden syyt ja sen kulku sekä toimitettava onnettomuudesta aikanaan raportti Säteilyturvakekukselle.

Nyt Säteilyturvakeskuksessa mietitään, luokitellaanko onnettomuus ydinvoimalaonnettomuudeksi vai tavanomaiseksi teollisuuslaitoksessa tapahtuneeksi kaasuonnettomuudeksi.

Toistaiseksi kaasuvuoto on luokiteltu ydinvoimalassa tapahtuvan onnettomuuden vaarattomimpaan luokkaan eli nollaan.

Kaasuvuoto tukittiin illalla

Loviisan ydinvoimalan vaarallinen räjähdysalttiin vetykaasun vuoto syntyi ydinvoimalan ulkoalueen kunnossapitotöiden yhteydessä tiistaina noin kello 13, kun vetypullopatterin liitos aukesi. Vuodon takia voimalan piha-alue jouduttiin tyhjentämään ja eristämään.

Vuoto saatiin tukittua, kun palokunta pääsi sulkemaan vuotavan vetypullopatterin venttiilin. Kaasusta ei ollut haittaa ihmiselle, mutta ongelmana oli räjähdysvaara.

Kaikki lähialueen palokunnat olivat hälytystilassa. Säteilyturvakeskuksen mukaan tapahtumasta ei aiheutunut vaaraa laitoksen turvallisuudelle eikä alueen asukkaille.

Loviisan voimalaitoksessa vetyä käytetään generaattorien jäähdyttämiseen. Vety voimalaan saadaan turpiinihallin ulkopuolella olevasta vetykeskuksesta, joka sijaitsee noin 50 metrin päässä varsinaisista reaktoreista.

Suosittelemme sinulle