Hyppää sisältöön

Fysiikan ja kemian Nobelit jaettiin

Tämän vuoden fysiikan Nobel-palkinto on myönnetty hollantilaisille Gerardus 't Hooftille ja Martinus J.G. Veltmanille. Kemian palkinnon sai egyptiläissyntyinen Ahmed Zewail.

Ruotsin tiedeakatemia palkitsi ansioituneet fyysikot sähköheikon vuorovaikutuksen kvanttirakenteen selvittämisestä.

Monet eurooppalaiset ja amerikkalaiset hiukkaskiihdytinlaboratoriot ovat viime aikoina osoittaneet hollantilaistutkijoiden arviot oikeiksi.

Tutkijat ovat luoneet hiukkasfysiikan teorialle vankemman matemaattisen pohjan, todetaan palkinnon perusteluissa.

Kemian Nobelilla palkittiin egyptiläissyntyinen, mutta Yhdysvalloissa tutkijana toimiva Ahmed Zewail.

Hän on kehittänyt menetelmän, jossa nopealla lasertekniikalla voidaan seurata atomien liikkeitä molekyylissä kemiallisen reaktion aikana.

Palkinnon arvo on noin 5,4 miljoonaan markkaa.

Lääketieteen Nobel Saksaan

Ruotsin akatemia on myönsi maanantaina tämän vuoden lääketieteen Nobelin palkinnon saksalaiselle solu- ja molekyylibiologille Günter Blobelille.

Blobel osoittaa tutkimuksessaan proteiinisignaaleiden ja kuljetusjärjestelmien virheiden vaikutukset perinnöllisten sairauksien syntyyn.

- Blobelin havainnolla on ollut mittaamaton merkitys modernille solubiologian tutkimukselle, akatemia toteaa palkinnon myöntämisperusteluissaan.

Blobel on ilmoittanut lahjoittavansa palkintosumman itäisessä Saksassa sijaitsevalle Dresdenin kaupungille, joka tuhoutui pahoin liittoutuneiden pommituksissa toisen maailmansodan aikaan.

Suosittelemme sinulle