Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Tulehduskipulääkkeet riski lääkkeiden yhteiskäytössä

Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat yleisimmin vakavan yhteisvaikutusriskin toisten reseptilääkkeiden kanssa, ilmenee Yliopiston Apteekin lääkkeiden yhteisvaikutuksia tutkivasta ohjelmasta. Heinäkuun laskelmien mukaan yhteisvaikutusriski on noin 0,6 prosentissa resepteistä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tavallisimmin riskin saa aikaan tulehduskipulääkkeen ja veren hyytymistä estävän varfariinin yhdistelmä tai tulehduskipulääkkeen ja syöpä- ja reumalääke metotreksaatin yhdistelmä.

Jos yhteisvaikutuksia seurattaisiin nykyistä aktiivisemmin, vuositasolla voitaisiin havaita yli 140 000 tapausta, joissa asiakkaan reseptilääkkeet voivat aiheuttaa vakavan yhteisvaikutusriskin, Yliopiston Apteekki arvioi.

Tulehduskipulääkkeen yhtäaikainen käyttö metotreksaatin kanssa voi vähentää metotreksaatin poistumista elimistöstä, minkä vuoksi metotreksaatin haittavaikutusten riski (muun muassa pahoinvointi) voi lisääntyä.

Tulehduskipulääkkeen yhtäaikainen käyttö veren hyytymistä estävän varfariinin (Marevan) kanssa voi lisätä erityisesti mahasuolikanavan verenvuotoriskiä.

Suosittelemme