Hyppää sisältöön

Ukrainan kriisi syvenee - oppositio kehotti yleislakkoon

Ukrainan keskusvaalilautakunta on julistanut Venäjä-mielisen pääministerin Viktor Janukovitshin kiisteltyjen vaalien voittajaksi. Länsimielinen oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko ei tunnusta tappiotaan. Hän kehottaa kansaa yleislakkoon.

Oppositio uhkaa pysäyttää lakolla liikenteen sekä sulkea oppilaitokset ja tehtaat. Oppositio aikoo lisäksi saada oikeuden mitätöimään vaalituloksen.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kymmenettuhannet opposition tukijat jatkoivat keskiviikkona jo kolmatta päivää mielenosoituksia vilpillisiksi epäilemiensä presidentinvaalien takia.

Myös Venäjä-mielisen pääministerin puolesta on osoitettu mieltä. Poliittinen kriisi on syventynyt entisestään ja maa on jakautunut.

Virallisten tulosten mukaan Janukovitsh sai 49,46 % ja oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko 46,61 % äänistä.

Oppositio syyttää vaaleja vilpillisiksi ja katsoo oman ehdokkaansa Jushtshenkon voittaneen. Myös Euroopan unioni on vedonnut Ukrainan viranomaisiin, jotta äänet laskettaisiin uudestaan. EU:n mukaan suhteet Ukrainaan saattavat huonontua, jos ääntenlaskua ei tehdä uudestaan.

Tuhannet mielenosoittajat ovat viettäneet öitään myös teltoissa Kiovan Itsenäisyysaukiolla.

Molemmat ehtineet julistautua voittajiksi Ukrainan Venäjä-mielinen pääministeri Viktor Janukovitsh julistautui keskiviikkoiltana presidentinvaalin voittajaksi tukenaan keskusvaalilautakunnan tulostiedot. Hän tarjosi oppositiolle neuvotteluja poliittisen kiistan ratkaisemiseksi. Opposition Jushtshenko puolestaan vannoi jo eilen symbolisen presidentinvalan, jolla ei kuitenkaan ole lainvoimaa. Väistyvä presidentti väläytti sisällissodan uhkaa Janukovitshia tukeva, väistyvä presidentti Leonid Kutshma puolestaan sanoo, että Ukraina uhkaa ajautua sisällisotaan. Kutshma jatkoi keskiviikkona lännen arvostelua. Hän kehotti ulkovaltoja olemaan puuttumatta Ukrainan sisäisiin asioihin. Länsimaat ovat syyttäneet Ukrainan johtoa vaalivilpistä. Kutshma on sanonut, ettei voimakeinoja protestoivaa kansaa vastaan käytetä. Hän vakuutti kuitenkin, että järjestys maassa säilyy. Myös Ukrainan armeijan ja turvallisuusjoukkojen johtajat ovat vakuuttaneet, ettei mielenosoituksia aiotaa tukahduttaa väkisin. Sekä Ukrainan opposition edustajien että pääministeri Viktor Jushenkon kannattajien on ollut määrä neuvotella presidentin Kutshman kanssa vaalien kiistellystä tuloksesta. Neuvotteluiden kohtalosta ei ole kuitenkaan tietoa. Mm. Puolan presidenttiä on kyselty välittäjäksi kiistaan. Länsimaat huolissaan

Yhdysvaltain Valkoinen talo sanoo olevansa syvästi huolissaan väitteistä, joiden mukaan Ukrainan vaalit olivat vilpilliset. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoo, ettei Ukrainan vaalitulosta voi hyväksyä. Hän vaatii Ukrainan johdolta toimia kriisin ratkaisemiseksi tai Yhdysvaltain ja Ukrainan suhteet ovat vaarassa.

Euroopan unioni aikoo ottaa Ukrainan vaalikriisin esille torstaina pidettävässä Venäjän ja EU:n huippukokouksessa. EU on ilmoittanut suhtautuvansa epäillen sunnuntaisten presidentivaalien tulokseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehti jo onnitella Janukovitshia vaalivoitosta jo maanantaina. Länsimaita Putin moittii vaalien arvostelusta ja ukrainalaisia hän kehottaa kiistan rauhanomaiseen ratkaisuun. Ennen vaaleja Putin tuki avoimesti pääministeri Janukovitshia.

Suosittelemme sinulle