Hyppää sisältöön

Jushtshenkon myrkytyksestä tutkimus

Ukrainan oikeusviranomaiset tutkivat uudelleen oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon epäillyn myrkyttämistapauksen, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.

Jushtshenko sairastui vakavasti syksyllä presidentinvaalikampanjan aikana ja syytti itse viranomaisia yrityksistä myrkyttää hänet.

Oikeusviranomaiset tutkivat tapauksen, mutta katsoivat, ettei kyseessä ollut myrkytys. 22. lokakuuta päätökseen saaduissa tutkimuksissa viranomaiset katsoivat, että Jushtshenkon oireet, mm. ihomuutokset, johtuvat herpes-viruksesta.

Lauantaina Jushtshenkoa hoitaneet itävaltalaislääkärit kuitenkin kertoivat, että sairastuminen johtui dioksiinimyrkytyksestä. Wieniläislääkäri Michael Zimpferin mukaan on todennäköistä, että aine annettiin tahallaan, vaikkei siitä olekaan kiistattomia todisteita.

Myrkytyksen vuoksi Jushtshenkon kasvot ovat turvonneet, tulehtuneet ja osittain halvaantuneet. Lääkärien mukaan toipuminen voi viedä 2 - 3 vuotta. Kivuista huolimatta Jushtshenkon sisäelimissä ei havaittu vaurioita. Yhdysvallat on ilmaissut huolensa myrkytystapauksesta ja on vaatinut perusteellista tutkintaa. Venäjän terveysministeriön edustaja puolestaan kyseenalaisti itävaltalaislääkärien päätelmät. Jushtshenkon vaalikampanja jatkuu, sillä Ukrainan korkein oikeus kumosi marraskuun vaalien tuloksen äänestyksen vilpillisyyden takia. Vaalien jälkeen voittajaksi oli julistettu pääministeri Viktor Janukovitsh. Uusintavaalit järjestetään tapaninpäivänä. Lehdistötilaisuudessaan sunnuntaina Jushtshenko vertasi vaalituloksen kumonnutta kansanliikettä Neuvostoliion romahtamiseen ja Berliinin muurin murtumiseen. Hän ennusti hallituksen istuvan enää päiviä. DPA, Reuters, AFP, AP, YLE24

Suosittelemme sinulle