Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sotien miestappiot puhuttavat

Emeritusprofessori Heikki Ylikangas kannattaa viime sotien miestappioiden perusteellisempaa tutkintaa. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Jukka Kemppinen vaati Helsingin Sanomissa selvitystä siitä, miksi sisällisodan vasemmistopitäjien sotilaat kaatuivat talvi- ja jatkosodassa muita useammin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kemppinen on yhdistellyt uudella tavalla sodissa kaatuneiden nimilistoja ja kotipaikkakuntia ja verrannut näitä 1930-luvun vaalituloksiin.

- Huomio kiinnittyy siihen, että jos sijoittaa kartalle punaiset pitäjät ja ne pitäjät, jotka kärsivät keskiarvoa merkittävästi suurempia tappioita, niin painotukset sattuvat monissa tapauksissa samoille alueille, sanoo Kemppinen Helsingin Sanomissa.

Hän ei ota kantaa siihen, määrättiinkö punapitäjien yksiköitä taisteluissa tarkoituksella kovimpiin paikkoihin. Kemppinen sanoo silti, että punapitäjien sotilaille annettiin ehkä mahdottomia tehtäviä.

Emeritusprofessori Heikki Ylikankaan mielestä Kemppisen tekemiä havaintoja on perusteltua selvittää tarkemmin.

Ylikangas uskoo yliopistojen tarttuvan aiheeseen, eikä hänen mielestään ainakaan vielä kannata perustaa ulkopuolista tutkimushanketta.

Professori Heikki Ylikangas teki edellisen hallituksen toimeksiannosta sotasurmaselvityksen, jossa valotettiin vuosien 1914 - 1922 tapahtumia Suomessa.

Suosittelemme