Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ranskalaiset torjuivat EU-perustuslain

Ranskalaiset hylkäsivät EU:n perustuslain sunnuntain kansanäänestyksessä odotettuakin selvemmin numeroin. Lopullisten tulosten mukaan 54,9 prosenttia äänesti vastaan ja 45,1 prosenttia puolesta. Äänestysvilkkaus nousi korkealle, 70 prosenttiin.

Avaa Yle-sovelluksessa

EU:n perustuslain torjuminen oli kova tappio presidentti Jacques Chiracille, joka ajoi voimakkaasti lain hyväksymistä. Chiracin mukaan Ranskan on nyt vaikea puolustaa etujaan unionissa.

Chiracin mukaan EU:n perustuslain ratifiointiprosessi jatkuu kuitenkin muissa EU-maissa Ranskasta huolimatta.

Chirac kampanjoi voimakkaasti perustuslain puolesta kansanäänestyksen alla ja hänen odotetaan nyt vaihtavan pääministeriä kansanäänestystappion takia.

Ranskalaislehdissä äänestystulosta arvioidaan rajuksi iskuksi Chiracille ja hallitukselle. Monissa pääkirjoituksissa katsotaan, että ranskalaiset äänestivät Chiracia ja pääministeri Jean-Pierre Raffarinia vastaan, eivät niinkään torjuakseen EU:n perustuslain.

Maanjäristykseksi tulosta kuvaavan La Tribunen mukaan Chiracin olisi pitänyt kuunnella kansaa. Le Figaro puolestaan arvelee, että ranskalaiset tajusivat, millainen valta heillä oli kääntää Euroopan rakentamista haluamaansa suuntaan. Juncker: Perustuslakia ei neuvotella uudelleen EU-maiden johtajat käsittelevät syntynyttä tilannetta seuraavassa normaalin aikataulun mukaisessa kokouksessaan kesäkuun 16. päivänä, sanoo EU:n tämänhetkisen puheenjohtajamaan Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker. Hän korostaa, että lähes puolet 454 miljoonasta EU-kansalaisesta on jo antanut tukensa perustuslaille. - Euroopan prosessi ei tähän pysähdy. Juncker sanoo. Hänen mukaansa on kuitenkin mahdotonta, että perustalaista neuvoteltaisiin uudekkeen. EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso arvelee, että ranskalaisten äänestystuloksen taustalla on pelko EU:n kehittymisestä liittovaltioksi. Hänen mukaansa tilanne on EU:lle haastava. AFP, AP, Reuters Chirac kertoo hallituskuvioista tiistaina EU-maiden johtajat pettyneitä Ranskan tulokseen Perustuslaki yrittää selkeyttää EU:n toimintaa

Suosittelemme sinulle