Lähimmät esikuvat laiva-asumiselle tulevat Ruotsista, jossa on siitä kymmenen vuoden kokemus. Tukholman lähistöllä sijaitsevassa Solnan kunnassa on noin 40 laivan asuinalue.
- Solnan asuntolaiva-alue on suosittu sunnuntaikävelykohde, jonka läpi kulkee vilkas jalankulkureitti, kertoo Ruotsin malliin tutustunut arkkitehti Anu Mansikka Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.
Mansikka huomauttaa, että toisin kuin useimmat luulevat, asuntolaivassa voi asua myös talvella. Muutkin tekniset ongelmat on pystytty ratkaisemaan.
Asuntolaivassa asuminen ei siis tarkoita mukavuuksista tinkimistä.
- Se vastaa omakotitaloasumista. Kaikki rakentamismääräykset täyttyvät, ja laivoissa on esimerkiksi tavalliset kylpyhuoneet. Ne sekä astianpesukoneet ja muut laitteet ovat kiinni normaalissa kunnallisteknisessä verkossa, Anu Mansikka toteaa.
Suunnatonta varallisuutta asuntolaivat eivät edellytä. Ruotsin mallin mukainen asuntolaiva-asuminen maksaa saman verran kuin omakotiasuminen yleensä.
Päätöksiä asuntolaiva-asumisen järjestämisestä ei Helsingissä vielä ole tehty. Asuntolaiva-asuminen toteutuu vasta, kun kaupungilla on siihen tarvittavat luvat. Myös asukkaiden asenteet vaikuttavat päätökseen.