Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Myös Chirac moittii suomalaista ruokaa

Ranskan presidentti Jacques Chirac liittyi sunnuntaina Kaliningradissa pidetyssä tapaamisessa suomalaista ruokaa arvosteleviin valtionpäämiehiin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Chirac tokaisi Saksan liittokanslerille Gerhard Schröderille ja Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että englantilaista ruokaa huonompaa löytyy vain Suomesta.

Vielä asteen verran tylympää huumoria Chirac käytti Britanniasta. - Ainoa, mitä britit ovat Euroopan maataloudelle antaneet, on hullun lehmän tauti, Chirac veisteli. Chirac arveli myös sotilasliitto Naton ongelmien johtuvan paljolti Britannian kulinaarisesta kulttuurista. Hän kertoi Putinille ja Schröderille Naton entisen pääsihteerin George Robertsonin pakottaneen kerran hänet maistamaan skottilaista perinneruokaa. Valtionpäämiehet tapasivat sunnuntaina Venäjän Kaliningradissa alueen 750-vuotisjuhlien yhteydessä. Chiracin kommenteista kertoo ranskalainen Libération-lehti. Ranskan ja Britannian välit ovat jo ennestään nihkeät EU-budjetista syntyneen kiistan takia. Suomi ei ole vielä kommentoinut uusinta suomalaisruokaa kohdannutta loukkausta. Ranskalaisdiplomaatti epäilee tietoja Chiracin puheista Ranskan Suomen-suurlähetystön kakkosmies, lähetystöneuvos Xavier Delamarre kiistää ranskalaislehden tiedot Chiracin vitsailusta. Delamarre soitti asiasta Suomen Tietotoimistoon keskusteltuaan asiasta Ranskan presidentinkanslian lehdistöosaston kanssa. - On mahdotonta, että toimittajat olisivat voineet raportoida kuulleensa väitetyt puheet, koska maiden johtajat tapasivat kolmistaan, Delamarre kertoo. On myös spekuloitu, että venäläiset turvamiehet olisivat puhuneet toimittajille. Delamarre kuitenkin epäilee suuresti tätäkin mahdollisuutta. Delamarren mukaan on mahdollista, että juttu on keksitty, koska toimittajat ovat olleet tietoisia Italian pääministerin Silvio Berlusconin viimeaikaisista ruokapuheista. Berlusconin lausunto nostatti kohun

Suomen ulkoministeriö kutsui juhannusviikolla Italian Suomen-suurlähettilään Ugo Gabriele de Mohrin keskusteluun pääministeri Silvio Berlusconin puheiden takia.

Berlusconi oli moittinut Italian suomalaista ruokaa pahanmakuiseksi. Hän oli myös kehunut, kuinka EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso saisi EU:n elintarvikeviraston avajaisissa kaikeksi onneksi maistella italialaista savukinkkua (culatello) suomalaisen savuporon sijaan.

Lisäksi hän sanoi käyttäneensä miehistä viehätysvoimaansa presidentti Tarja Haloseen saadakseen Suomen luopumaan virastovaatimuksistaan.

Maa- ja metsätaloustuottajain MTK:ssa vihjaistiin pahimman kohun aikana jo italialaisen ruoan boikotista.

Suosittelemme