Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Klamydia yleistyy nuorten keskuudessa

Klamydia yleistyy nuorilla, vaikka muiden sukupuolitautien leviäminen on rauhoittunut, kertoo Helsingin Sanomat. Tartuntojen määrä on lisääntynyt kaikilla nuorilla, tytöillä kuitenkin huomattavasti poikia voimakkaammin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tilastoita tarkastelllessa kasvu näyttää vielä maltilliselta, mutta tosiasiassa se on rajumpaa: nuorten ikäluokat pienenevät jatkuvasti, joten myös tartuntojen määrän pitäisi vähentyä.

Vuonna 2004 naisten klamydiatartunnoista jo lähes 40 prosenttia todettiin alle 20-vuotiailla. Miehillä alle 20 vuotta täyttäneiden osuus oli noin 15 prosenttia.

Tyttöjen klamydiatapausten määrä selitetään muun muassa seksikumppanien määrän lisääntymisellä ja sillä, että kondomia käytetään entistä harvemmin. Erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back toteaa, että tytöt käyttäyvät aiempaa miehisemmin: he tupakoivat, viiltelevät itseään ja harrastavat suojaamatonta seksiä seurauksista piittaamatta.

Klamydia on suomalaisten yleisin bakteeriperäinen sukupuolitauti. Suomessa todettiin viime vuonna runsaat 13 000 klamydiatartuntaa.

Suosittelemme