Hyppää sisältöön

Lääketieteen Nobel mahahaavan tutkijoille

Lääketieteen tämänvuotinen Nobel-palkinto on myönnetty kahdelle australialaistutkijalle, Barry Marshallille ja Robin Warrenille. He ovat selvittäneet bakteerien osuutta mahahaavan ja mahakatarrin puhkeamisessa.

Marshall ja Warren olivat ensimmäiset tutkijat, jotka löysivät helikobakteerin ihmisen mahasta vuonna 1982. Samalla he havaitsivat, että potilailla, joilta bakteeri löytyi, oli myös lähes aina mahakatarri tai mahahaava.

Aiemmin oli luultu, että mahahaava johtui elämäntyylistä, ennen muuta kiireestä ja stressistä.

Leikkaushoito oli tuolloin tavallista, mutta bakteerin löytymisen jälkeen mahan limakalvon tulehdussairaudet ovat olleet suurelta osin parannettavissa antibiooteilla.

Kaksi kolmasosaa maailman ihmisistä kantaa helikobakteeria, mutta mahahaavaa tai -katarria se aiheuttaa vain harvoin. Pahimmillaan mahahaavasta tai -katarrista voi seurata vatsasyöpä.

Ahtisaari ehdolla Nobel-palkinnon saajaksi Huomenna tiistaina jaetaan fysiikan Nobel, keskiviikkona kemian Nobel. Kirjallisuuden Nobel-palkinto on perinteisesti myönnetty torstaina. Tarkka ajankohta kerrotaan kuitenkin vasta kaksi vuorokautta ennen palkinnon saajan julkistamista. Tänä vuonna palkinnon saajaksi on veikkailtu asiaproosan kirjoittajaa. Tavallisesti palkinto on myönnetty runoilijalle tai fiktiivistä tekstiä kirjoittavalle kirjailijalle, mutta esimerkiksi vuonna 1950 Nobelin kirjallisuuspalkinnon sai filosofi Bertrand Russell. Perjantaina Oslossa jaettavan rauhanpalkinnon saajaksi on veikattu mm. presidentti Martti Ahtisaarta, joka CMI-toimistoineen toimi välittäjänä Indonesian Acehin maakunnan rauhanneuvotteluissa. 30-vuotinen sisällissota saatiin päätöksen vihdoin tänä kesänä. Myös irlantilaisen U2-yhtyeen keulakuvana tunnettua Bonoa on pidetty yhtenä vahvana ehdokkaan rauhanpalkinnon saajaksi. Bono on kampanjoinut maailman köyhimpien maiden velkojen anteeksiantamisen puolesta. Monet asiantuntijat uskovat kuitenkin, että palkinto myönnetään henkilölle tai ryhmälle, joka on toiminut ydinaseiden rajoittamisen puolesta. Asia on pinnalla mm. Iranin ja Pohjois-Korean ydinohjelmista käytävien kiistojen vuoksi. Esille nousseita nimiä ovat mm. Hiroshiman ja Nagsakin atomipommeista selvinneiden henkilöiden perustama järjestö Nihon Hidankyo. Pommien pudottamisesta tuli elokuussa kuluneeksi 60 vuotta, mikä on lisännyt järjestön suosiota vedonlyöntilistoilla. Myös Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on jälleen ollut esillä palkinnon saajaksi. Viimeisenä jaetaan talouden Nobel, ensi maanantaina. Nobelin palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1901. Palkinnon perusti ruotsalainen keksijä ja teollisuusmies Alfred Nobel. Kunkin palkinnon arvo on 10 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin miljoona euroa. Reuters, AP, DPA, AFP, STT

Suosittelemme sinulle