Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Samuel Beckett täyttäisi sata vuotta

Irlantilaiskirjailija Samuel Beckettin syntymästä tulee kiirastorstaina kuluneeksi sata vuotta. Usein ahdistavia aiheita näytelmissään, runoissaan ja kirjoissaan käsitellyt Beckett oli samalla mustan huumorin mestari: "Mikään ei ole hauskempaa kuin onnettomuus", sanoo hahmo Leikin lopussa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Dublinissa syntynyttä ja Pariisin Montparnasseen vuonna 1989 haudattua Beckettiä juhlistetaan muun muassa Irlannin ensimmäisellä kultaisella euron kolikolla.

Kaupungin Gate-teatteri järjestää lisäksi myöhemmin Lontooseen siirtyvän teatterifestivaalin. Sen ohella akateemikot ympäri maailman kerääntyvät keskustelemaan Beckettin tuotannosta joka kantilta - vaikka Beckett itse toistikin, ettei hänellä ole mitään sanottavaa. Mittava tarjonta ei kuitenkaan tee kirjailijasta välttämättä yhtään sen helpompaa lähestyä. Guardianin haastattelema Beckett-tutkija James Knowlson suosittelee Beckettiin tutustumisen aloituspisteeksi romaania Murphy vuodelta 1938. - Se on hauska. Melkoisen monimutkainen sekin on, mutta samalla veijarimainen. Ja siinä on Lontoo ja Dublin sekä tunnistettavia hahmoja, joista voi kiinnostua, Knowlson pyörittelee. Tunnistettavuuden rippeisiin saakin olla tyytyväinen, sillä esimerkiksi Beckettin maannainen, kriitikko Vivien Mercier on sanonut, että kaksinäytöksisessä Huomenna hän tulee näytelmässä "ei tapahdu mitään - kahdesti". Suomessa juhlavuosi on huomioitu kääntämällä Beckettin varhainen ja samalla viimeinen englanninkielinen romaaninsa Watt. Tunnetuimmat teoksensa Beckett kirjoitti ranskaksi.

Suosittelemme