Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Maataloudelle puuhataan energiaveroalea

Hallitus esittää toukokuun lisäbudjetissa lakia, joka keventäisi maataloustuottajien polttoaineiden ja sähkön verotusta, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Avaa Yle-sovelluksessa

Taustalla on MTK:n viime tulopoliittisen sopimuksen synnyttyä esittämä vaatimus maataloustuottajien toimeentulon parantamisesta, eli ns. maataloustupo.

Toimenpidettä ollaan kohdistamassa polttoaine- ja sähköverotukseen, koska vain siten helpotukset jakautuisivat tasaisesti kaikille alueille ja yrittäjille. Helpotuksia saisi vain ammattimaiseen maatalouteen käytetystä polttoaineesta ja sähköstä.

Käytännössä helpotus koskisi kevyttä polttoöljyä, jota käytetään traktoreissa, viljankuivaamoissa ja puimureissa sekä raskasta polttoöljyä, jota hyödynnetään kasvihuoneissa.

Pysyväksi tarkoitettu uudistus tarkoittaisi 19,5 miljoonan euron verohelpotuksia vuodessa. Jo viime vuodelta palautuksia tulisi haettavaksi 15,8 miljoonaa euroa.

Eniten helpotuksista hyötyisivät viljantuottajat, vähiten avomaan puutarhatalouden ja maidontuotannon harjoittajat.

HS:n haastatteleman hallituslähteen mukaan keskusta piti uudistusta hallitussovun säilymisen ehtona.

Lakiluonnoksessa myönnetään lehden mukaan epäsuorasti, että ympäristön ja uusiutuvien energianlähteiden kannalta lailla olisi haitallinen vaikutus.

Suosittelemme